Не бъдете неразумни с COVID-19, чуйте молбите на лекарите!

Pixabay
share

От началото на пандемията конспиративните теории съпътстват разпространението на COVID-19. Българите като подозрителни по природа също не правят изключение от всеобщото недоверие, че вирусът наистина съществува. На фона на споровете за смисъла от носенето и неносенето на маски, на пререканията между Мангъровци и Мутафчиевци (между другото основният опонент на проф. Атанас Мангъров е проф. Тодор Кантарджиев, който не пропуска изява в медиите, в която да разкритикува небивалиците на колегата си), на противоречивото отваряне или затваряне на барове и заведения, театри и молове, има една важна част от обществото, на която никак не й е до докачки. А именно - медиците.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

В началото на пандемията у нас лекарите започнаха да излизат и да ръкопляскат на всички българи, които си стоят по домовете. В знак на признателност и хората им отвръщаха с аплодисменти. Постепенно взаимната подкрепа намаля. Извънредното положение падна и въпреки че предпазливостта донякъде остана, масово хората започнаха да се радват на пролетта, а после и на времето. На този фон специалистите тушираха напрежението, че през топлите месеци агресивността на вируса е по-малка. 

Но в болниците ситуацията не се промени. Медиците така и не свалиха големите скафандри и предпазните костюми. Да има лекар или медицинска сестра без маска пък е немислимо. Същото се отнася и за всеки посетител в болницата. Не са малко онези работещи в здравеопазването, които не крият притесненията си, че могат да се заразят. Защо? Най-вече защото знаят, че COVID-19 може и да е непредвидим. Може и да мине леко, но може и да настъпят усложнения. А както вече на всички е ясно - ясна схема на лечение няма. Въпрос на време и на късмет как организмът ти ще се справи със заразата.

Местата в болниците с COVID пациенти продължават да се пълнят. И докато броят им се множи, то този на лекарите и останалия персонал се е бетонирал, а дори намалява. 

Смее ли някой да се усъмни в разказа на колегите на д-р Георги Хубчев от Бургаската болница "Дева Мария", че той си е отишъл, губейки битката с COVID-19? 

Дръзва ли някой да си помисли, че лекарите стоят и лъжат за това колко тежка е работата им и колко трудно се преодолява COVID-19 от някои пациенти? 

Последните данни сочат, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са 2169. Само за последното денонощие те са 82. От тях 32 са установени при лекари, 25 - при медицински сестри, 8 - при санитари, 3 - при фелдшери и 14 - при друг медицински персонал.

В цялата ситуация около COVID-19 има много неизвестни, включително и такива, които ни карат да се съмняваме, да се изнервяме, да се ядосваме. Едни за това, че други не спазват мерките. А другите за това, че някой иска да им ограничи свободата под някаква форма. Възприятията ни са крайно изострени. Мненията все по-поляризирани. 

Именно и за това се възобновиха и горещите призиви на лекарското съсловие да се по-внимателни. Фейсбук е залят от снимки на медици, които носейки с часове защитното облекло, карайки с часове смени в болницата, са намерили време за един бърз апел да спазваме противоепидемичните мерки. Някои символично с включени светлини на телефоните, други направили сърце с ръцете си, някои са усмихнати, другите с посърнали лица.

И както и да ни молят за помощ, те отново заслужават нашето доверие и подкрепа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини