Може ли да се заразим с COVID-19 от храната? СЗО даде отговор

Getty Images (архив)
share

До този момент не са регистрирани случаи на предаване на новия коронавирус посредством храната. Това заявиха представители от Световната здравна организация, след като китайските власти алармираха, че замразени пилешки крилца, внесени от Бразилия, са дали положителен резултат за COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33060

Водещият епидемиолог на СЗО д-р Мария ван Керкхове информира, че са били взети проби на повече от 100 хил. пакетирани храни, от които по-малко от десет се оказали инфектирани с вируса.

СЗО: Коронавирусът няма сезонен характер, без мерките втората вълна e неизбежна

Началникът по спешните ситуации към Здравната организация Майк Райън допълни, че хората вече са достатъчно наплашени заради коронавируса и е излишно да се всяка още паника сред тях, но увери, че проверките по хранителната мрежа ще продължат, за да бъде гарантирано спокойствието на всички.

На въпрос дали е възможно човек да се зарази втори път с COVID-19 д-р Керкхове отвърна, че учените в някои страни допускат съществуването на такава вероятност, но все още не може да се каже нищо по този въпрос със сигурност.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33060

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини