СЗО призова Русия да не избързва толкова с ваксината за COVID-19

Кадър: Youtube
share

Световната здравна организация призова Русия да следва издадените от здравните власти препоръки за производството на ефективни и безопасни ваксини. Тези коментари идват малко след като Москва обяви, че ще започне масово производство на свои ваксини за COVID-19 от септември и до 2021 г. на пазара ще има "няколко милиона дози" от ваксината всеки месец, предава AFP.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Според руските здравни власти една от ваксините, разработена от Националния изследователски център за епидемиология и микробиология, вече е в напреднал етап на клинични тестове и скоро ще получи държавен лиценз за производство.

По този въпрос СЗО заяви, че всички кандидати за ваксини за COVID-19 трябва да преминат през съответните процедури, изложени в препоръките на организацията, преди да бъдат пуснати в продажба.

Руски учени публикуваха резултати от изпитанията на лекарство срещу COVID-19

Има установени практики и публикувани инструкции. Всяка ваксина (...) за тази цел трябва да е преминала през всички тестове и изпитания, преди да получи лиценз за продажба", напомни говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер пред репортери в Женева.

,,Понякога изследователите твърдят, че са открили нещо, което е чудесна новина. Но между това да осъществиш пробив в разработката на ваксина, която работи, и да преминеш през всички фази (от разработката) има голяма разлика'', подчерта Линдмайер.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини