Здравният министър разкри ще има ли ново затягане на мерките срещу COVID-19

share

Току-що приключиха експертните съвети. Към настоящият момент мерките, които са предприети в България са напълно достатъчни. Те са меки мерки. Не се налага въвеждането на нови мерки за ограничаване на заболяването COVID-19. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във връзка с разпространението на COVID-19 у нас, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

В подкрепа на това, министър Ангелов изнесе статистически данни, според които се наблюдава намаляване на новозаболелите в България с 9.8%. "От началото на пандемията у нас са регистрирани 12 159 случая на COVID-19", стана ясно от думите му.

Всички в Дома за възрастни хора в Добрич с отрицателен резултат за COVID-19

В същото време се наблюдава повишаване на заболелите в Кипър, Естония, Малта, Ирландия, Холандия и Румъния.

"Наблюдаваме увеличаването на заболелите от 15 до 29 години. През май са били 10%, през юни – 16%, през юли – 25%. В момента у нас общия брой на заразените е 12 159, 829 са в болници. 712 са заразените медици. От тях 248 са лекари. 6684 човека са излекувани, 404 са починали. Към момента се наблюдава проблем в два дома за възрастни в Русе и във Враца", заяви проф. Костадин Ангелов.

„По отношение на готовността на системата в страната, към настоящия момент няма съществен натиск върху нея. Имаме ясен план, в който е разписано какво се случва при какъвто и да е натиск на системата. Ако на ден имаме над 150 положителни случая дневно имаме готовност да разкрием 2499 легла, от които 2102 за пациенти, имащи нужда от дихателна реанимация. При над 350 заразени за денонощие болниците в страната имат готовност да разкрият 8415 легла, от които 1108 за реанимация“, обясни той.

„По отношение на наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти, наличностите са хирургически маски за 3 месеца напред, специализирани маски за 7 месеца, еднократни гащеризона за 3 месеца, ръкавици за месец и половина, шлемове за шест месеца и дезинфектанти за шест месеца“, разясни министърът на здравепазването.

„В момента страната е намира в тежък момент. Ако не разберем, че само здравият разум, насочен към пазенето на всеки от нас и нашите близки зависи единствено от нас, няма как да преодолеем тази заплаха“, предупреди проф. Ангелов. „В момента има голямо раздвижване в цифрите по целия свят. Много от учените по целия свят сгрешиха – това заболяване все още крие много неизвестни. Очаквахме през лятото COVID-19 да изчезне, но това не се случи. Наблюдаваме по-лесното му предаване, подмладяват се новозаболелите. Единствените ефективни мерки са ограничителните. Трябва да се научим да живеем нормално, но и да не ги нарушаваме“, подчерта той.

Министър Ангелов призова протестиращите да спазват дистанция и да са разумни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини