Доц. Кунчев е разтревожен от развитието на COVID-19 у нас. Вижте какво предупреждава той!

Кадър: БНТ
share

През последните три-четири седмици процентът на положителните проби за COVID-19 се движи в доста тесни граници – между 4.5 и 5.5, стационира на този показател. Това каза пред БНР главният санитарен здравен инспектор и заместник-председател на Националния оперативен щаб доц. д-р Ангел Кунчев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Той изрази притеснение, че все по-млади боледуват.

"За три месеца този процент, който в началото е бил от 5 до 7 за отделните региони, сега е достигнал до 25", даде за пример специалистът. 

По думите му младите карат безсимптомно или по-леко вируса, но са заплаха за по-възрастната част от населението. 

Ето къде са новите заразени от COVID-19 в страната

"В България работим със седмична заболяемост, а в Европа – с 14-дневна, с оглед да се избегнат понякога доста резките движения нагоре и надолу в дневната заболяемост, тъй като тя се влияе от много фактори, част от които са случайни", коментира още Ангел Кунчев. 

Той изказа мнение, че има вероятност да се появят положителни проби и сред учениците, ако тенденцията все по-младите да боледуват се запази. В тази връзка Кунчев коментира и възможността за дистанционно обучение. 

"Дистанционното обучение е алтернатива, но си давам сметка, че не може да продължи безкрайно. Не може цяла година децата да учат дистанционно, няма как то на 100% да даде същите резултати, както нормалното обучение. Честно казано, ако продължи разпространението на вируса с такива темпове, дали ще бъдат на училище или извън училище, особено за по-големите класове, контактите са налице и разпространението ще продължи“, каза още специалистът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини