Хаос с данните за болните от COVID-19 заради часовете и болниците

Pixabay
share

За последното денонощие по последни сведения има 35 нови заразени с COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Това съобщи на брифинг зам.-министър Жени Начева.

1276 са новите теста от последното денонощие. Не са отчетени тестовете след 16 часа до 24 часа на вчерашния ден и затова днес е оповествена информация за 223 теста.

77 болници и 144 лаборатории имат достъп до информационната система за COVID-болните, включително 32 лаборатории, които извършват диагностика с тестове за PCR. 

"Съпоставката, която правим е спрямо вчера и днес. Под вчера разбираме информацията от вчера сутринта спрямо днес сутринта", заяви зам. - министър Жени Начева. 

1390 са излекуваните - 68 нови случая.

"147 са били починалите вчера, днес сме оповестили 159 случая. Като за 24 часа няма починали пациенти. 10 нови случая са за починали пациенти през април и началото на май, когато част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти", обясни тя.

"Били сме към вас винаги честни и коректни. Изравнените данни считам, че са направени. Всеки ден ще се подготвя кратко съобщение до медиите, защото това е улеснение", съобщи Начева.

Проф. Тодор Кантарджиев от своя страна заяви, че ако не е имало разминаване на числата е щяло да бъде учудващо. Някакви кой знае какви разлики няма, обясни той и добави, че дори и най-големите съдници виждат какви са те и че са по-малко от 5-6%.

Разликите за броя на изследванията, които се правят с PCR  тестове, обясни също проф. Кантарджиев, е до 16.00 часа на предния ден, но големите числа идват винаги след това.

 

Според официалните данни към 09.00 ч. има нови 34 заразени с COVID-19, но само 223 теста

Относно грешните числа за смъртните случаи, по думите му, са направени болниците.

"Никакъв интерес няма Министерство на здравеопазването да лъжем", каза проф. Тодор Кантарджиев и се обърна към всички млади хора като им заяви: "Който не работи, той не греши. Запомнете го от мен".

 

Д-р Данчо Пенчев от РЗИ-София разкри, че заради напрежението вчера в София голяма болница е качила информация, че 80 души са заразени с коронавирус. "Това не е вярно", обясни той.

 

 

Жени Начева поясни, че изчистените грешки явно са довели до различни интерпретации.

От „Информационно обслужване“ обясниха, че всички данни са изчистени, а според Начева данните се оправяли от месец вече.

Проф. Кантарджиев разкри, че е бил потресен от информацията за новите 12 смъртни случая и обясни, че според аритметиката на десет дена една е грешката. И заяви на медиите, че няма нищо смешно.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини