Новозаразените от COVID-19 днес драстично намаляха. Само 31 са случаите за 24 часа

Министерски съвет
share

За последното денонощие 31 са заразените с коронавирус. Активните области са 9. Общият брой на случаите на COVID-19 е 2100.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Това съобщи на брифинг генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски - председател на Националния оперативен щаб.

Новите заразени са констатирани в областите София (12 случая), Ямбол (6 случая), Плевен (4 случая), Сливен (3 случая), Пловдив (2 случая), Кюстендил (1 случай), Габрово (1 случай), Монтана (1 случай) и Пазарджик (1 случай).

Има един нов случай на болно дете от Сливен. То е на 10 години.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 228 души.

Излекувани са още 22 нови човека и те стават 521.

За изминалото денонощие има трима починали и общият им брой става 99.

365 пациента са в болници, от тях 51 са в интензивни отделения.

От всички 2100 констатирани с COVID-19 – 1021 са мъже и 1079 са жени.

"Щабът продължава своята работа. Уточнихме всичко с премиера Бойко Борисов", коментира ген. Мутафчийски и разкри, че са обсъдени важни въпроси, свързани с разхлабване на мерки, детски градини и ясли, туризъм.

Относно случващото се в детските градини и кога ще отворят те, той съобщи, че поне още една седмица те не бива да бъдат отваряни и да се коментира темата.

Във връзка с това, че има всеки ден голяма разлика в броя на заболелите, ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че в България за щастие случаите са клъстърни. "Българската популация не е хомогенна и броят на болните не зависи от големината на лъжицата. Разпространението на коронавируса е клъстърно. Ако продължим в този дух, това дава шансове за по-нормален начин на живот", разкри ген. Мутафчийски.

Ген. Венцислав Мутафчийски не пожела да коментира изказване на доц. Атанас Мангъров, че у нас няма нито един починал в следствие на COVID-19. Той каза единствено: "Изказвам съболезнования на близките на починалите". Шефът на НОЩ разкри, че самият той лично има здравословни проблеми и сподели, че ако даден човек няма други заболявания, не може да преодолее коронавирусната инфекция и затова боледува дълго и тежко.

Относно туризма, той разкри, че се говори по темата за самолетите."Предлага се климатичните инсталации на самолетите да бъдат с хепа филтри. Не се препоръчва обаче да има шахматно разпределение на пътниците" , каза ген. Мутафчийски. "За да има такъв туризъм, трябва да има ясни правила, до тогава автомобилният туризъм остава приоритетен", заяви той.

"Когато имаше двама болни в България, ние като нация нямахме никаква култура. Сега вече я имаме. Това, че трябва да мием ръцете си, децата да не си вкарват ръцете в устата, да не се гушкат ... вече се знае", каза ген. Мутафчийски.

Във връзка с разрешените трансплантации и няма ли голяма опасност за тях, шефът на Щаба заяви, че разбира от това и напомни, че 11 години се занимава с трансплантация на черен дроб. "Винаги има рискове, но ние се научихме на много неща вече за почти три месеца", разкри той.

На въпрос защо даден пациент с температура се приема за COVID-болен, ген. Венцислав Мутафчийски разкри, че няма подобни инструкции към болниците. "Редица заболявания имат температура", напомни той.

Във връзка с това да ли не трябва заповедите на министъра на здравеопазването да се публикуват в Държавен вестник, шефът на НОЩ заяви, че той лично ДВ не е чел от години и е достатъчно да се качват на сайта на МЗ в тези съвременни времена. "А и благодарение на вас хората се информират", каза ген. Мутафчийски на журналистите в Министерски съвет.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини