Години наред просото бе незаслужено пренебрегвано за сметка на модерните суперхрани като киноa и чия, а ползите за здравето ни са известни от векове.
Малките семенца, които повечето хора възприемат предимно като храна за птици, днес се превръщат в синоним на здравословното хранене.Основната му роля е за производството на брашно, което за разлика от бялото не съдържа глутен и е чудесна алтернатива за хората, проявяващи непоносимост към него.
Просото е храна, която доставя на организма минералите магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган в големи количества. Над 15% от състава на зрънцата просо са протеини. Високото им съдържание го прави идеална храна при вегетариански диети или начин на живот. Количеството магнезий в просото помага за намаляване на неблагоприятният ефект от сърдечен удар, а ниацинът (витамин B3) може да помогне за намаляване на холестерола. Затова консумирането на тази зърнена култура има редица изключителни ползи за здравето:
В просото се съдържат големи количества магнезий и фибри. Това го прави много полезно за сърдечносъдовата система. Фибрите понижават холестерола и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки.
Значително понижава риска от появата на диабет.
Особено полезно е за страдащите от високо кръвно налягане.
Просото има свойството да потиска астматичните пристъпи, тъй като съдържа големи количества магнезий.
Предпазва от натрупване на камъни в бъбреците.