Терапия със стволови клетки връща назад остеопороза при мишки

share

Една единствена инжекция със стволови клетки би могла да помогне за възстановяване на нормалната костна структура при пациенти с остеопороза, според ново проучване, в рамките на което методът е тестван върху мишки, пише "Фокус", цитирайки TechTimes.

Изследователи от Университета в Торонто и Отавската болница да установили причинно-следствена връзка между развитието на възрастова остеопороза при мишки и дефектни или малко на брой мезенхимни клетки в тялото.

“Стигнахме до извода, че ако дефектни мезенхимни клетки са причина за остеопороза, трансплантацията на здрави мезенхимни клетки би трябвало да предотврати или спре остеопорозата,” посочва проф. Уилям Станфорд.

В глобален мащаб остеопорозата засяга над 200 милиона души - както мъже, така и жени. Тип 2 или възрастовата остеопороза се характеризира с изтъняване на вътрешната костна структура, което намалява плътността на костите. Заболяването е причина за приблизително 8.9 милиона счупвания годишно по целия свят.

Екипът е инжектирал стволови клетки от здрави мишки на мишки с остеопороза. Мезенхимните клетки са в състояние да се превърнат в костни клетки и могат да се трансплантират без риск от отхвърляне. Резултатите показват, че шест месеца след инжектирането увредените от остеопороза кости са станали отново здрави и нормално функциониращи.

Учените са предприели първоначални тестове върху хора, които при успех ще проправят път към провеждане на клинични опити в по-голям мащаб в следващите пет години.

Водещи новини

Още новини