Москов: Детското здравеопазване е в трагично състояние (видео)

share

Ситуацията с детската заболеваемост и детската смъртност в България е трагична в сравнение със средноевропейските нива, каза министърът на здравеопазването Петър Москов.

Министърът заедно с директора на болница "Пирогов" проф. Стоян Миланов, откриха Клиниката по детска анестезиология и реанимация и операционен блок.

Министър Москов посочи, че приоритет на цялото мнозинство, записан и в управленската програма, е новият начин, по който е финансирано, структурирано и кадрово осигурено детското здравеопазване. Ще бъде променено остойностяването на всяка клинична пътека в педиатрията, каза още министър Москов.

Здравният министър коментира, че детското здравеопазване не е добре организирана структура. Работи се усилено по новия начин на организиране на спешната помощ, тъй като е изключително важно децата да бъдат транспортирани бързо до необходимия им специалист, коментира още министърът по повод смъртта на дете в Разград, което почина преди да бъде транспортирано до Варна.

Педиатрията е една от медицинските специалности, към които държавата има специален интерес и отношение и допълнително ще бъдат вложени средства в обучението на педиатри, а така също и на патолози, микробиолози, инфекционисти, каза още министърът.

Водещи новини

Още новини