Част от меда, който се предлага на пазара, съдържа опасна съставка, която причинява рак. Това стана ясно от изследване на 10 марки мед, закупени от големи търговски вериги, направено от Асоциация "Активни потребители", съобщи пред "Телеграф" д-р Сергей Иванов от Центъра за биология на храните, който е направил теста.
Вредното съединение е открито в два от тестваните пчелни продукти и се нарича хидроксиметилфурфурол. То е канцерогенно и има изискване за максимално допустимо съдържание на това вещество в меда, като не трябва да е повече от 40 милиграма на килограм. При тестовете в два от продуктите съдържанието на това вещество е надхвърлило нормата с между 3 и 14 милиграма.
Вредното съединение се получава при нагряване, обясни д-р Сергей Иванов. Производители имат практиката да подгряват мед, който се е захаросал, за да стане отново течен и така да придобие търговски вид. Също така нелоялни производители пък го нагряват, за да го смесят със захарен сироп, за да увеличат обема му.