Медът поскъпва с 10 на сто

  • 13 септември 2014 07:26

  • 2434
  • 0
Медът поскъпва с 10 на сто
©

С 10 на се е увеличила цената на монофлорните видове мед през това лято, като основна причина за това са продължителните дъждове и лошото време, които не позволиха изобщо да се произведат някои видове мед, като акациев и манов, пише "Монитор".

Повишаването на цената на меда е неизбежно заради по-ниските добиви, дължащи се на влажния климат и породените от него болести по пчелните семейства, каза вчера председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов. Според него, ако досега цената на буркан полифлорен или билков мед е била 10 лв., то тя следва да стане 11 лв.

Освен това през тази година у нас ще бъде произведен между 30 и 50% по-малко пчелен мед в сравнение с предходните. Обичайно пчеларите вадят по 12 хил. тона пчелен мед, но за 2014 г. количеството ще бъде около 6 хил. т, прогнозират експертите от бранша.

През последните три години у нас за загинали 180 000 пчелни семейства, което на практика означава, че всяка година у нас опустяват средно по 65 000 кошера. Броят на действително загиналите семейства е значително по-голям, защото официалната статистика отчита само регистрираните пчелини, коментира още инж. Стефанов.

В Европа пчелните семейства нарастват с 3% на година, у нас обаче има отчетен ръст от 1,5 на сто само през 2013 г. Според специалистите полезните насекоми умират заради заболявания като вароатоза, неправилно прилагане на пестициди и недохранване.

Междувременно стана ясно, че пчеларите са против кошерите да бъдат изнасяни извън населените места. Това предвижда готвена в момента промяна в Закона за пчеларството и пчелните кошери. Според тях, ако предложението влезе в сила, ще доведе до ликвидиране на голям брой пчели тъй като стопаните на кошери няма да могат да оказват ежедневен контрол върху тях.

В понеделник в столицата започва традиционният Софийски фестивал на меда - есен 2014 г.. Той ще продължи от 15 до 20 септември на площада пред Централна баня. До момента над 40 производители на мед вече са заявили желание да участват в проявата. В първия учебен ден в Пловдив пък тамошните пчелари ще раздават бурканчета с мед на малчуганите.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2434 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини