Магнитите по хладилника са опасни

share

Магнитите за хладилниците могат да бъдат истински убийци, ако имате слабо сърце, предупреждават специалистите. Магнитите, които в последно време се използват в търговските продукти, могат да предизвикат смущения на сърдечните стимулатори и вградените устройства за сърцето, а последствията могат да бъдат фатални, пише Petel.bg.

Специалистите предупреждават, че е достатъчно да бъдете отдалечени на 3 сантиметра от магнита, за да дестабилизират устройствата.

Става въпрос не за старите железни магнити, а за новото поколение на магнити с лъскава сребристо. Те са модерни заради силната магнитна сила и заради намаляване на разходите за тяхното производство. Поради това те често се вграждат и в компютърните твърди дискове, слушалки, високоговорители, но и играчки, бижута и дори дрехи.

Швейцарските изследователи от Университетската болница в Цюрих ги тествали при 70 пациенти, които са с вградени устройства за сърце. Малките магнити от 8 грама им пречела, като те се намирали на 3 сантиметра от тях. Когато хората се отдалечавали от магнитите, техните устройства се връщали да работят в нормален ритъм. Най-голямата опасност за тези хора е, ако на дрехите си поставят значка, която съдържа този вид магнит. Продължителното излагане наистина може да струва човешки живот.

Водещи новини

Още новини