Профилактична хирургия вече и у нас

Getty Images/Guliver
share

Точно преди година Анджелина Джоли разкри пред света, че е преживяла операция за отстраняването на двете гърди заради доказан 87% риск от рак на млечната жлеза. За смъртоносната заплаха актрисата научила от специфично генетично изследване. Резултатите от него я накарали да вземе трудното решение. Така красавицата се подложила на т.нар. профилактична или превантивна хирургия. А такава вече се извършва и у нас - в столичната ВМА, пише "Труд".

"Това е най-модерната хирургия и означава следното - пациентът не е болен, но има сигурни доказателства, че той рано или късно ще развие дадена болест. Опасността се установява с генетично изследване, което е категорично, че в над 90% индивидът ще развие рак на щитовидната жлеза или на дебелото черво", обясни доц. Венцислав Мутафчийски, началник на Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология във ВМА.

Специалистът е един от тримата български лекари, дипломиран член на Американското дружество на хирурзите.

"Когато пациентът е в риск от рак на щитовидната жлеза, ние го "поканваме" да я отстраним, преди да се е развил карциномът. Точно като при Джоли. След операцията до живот той трябва да приема медикаменти, които "заместват" функцията на жлезата", обясни доц. Мутафчийски.

"В нашата клиника можем да предложим на пациентите изключително щадяща интервенция. Тя продължава около 40 мин, а белегът, който остава, е много малък. Травмата от операцията също е минимална, тъй като се работи с последно поколение медицински инструменти (част от тях са ултразвукови)", посочи експертът.

 

Водещи новини

Още новини