Уникален апарат засича рака на гърдата

  • 21 март 2013 07:31

  • 1424
  • 0
Уникален апарат засича рака на гърдата
©

Уникален апарат засича за броени минути рака в гърдата. Това се осъществява със специален тест, с който разполага онкодиспансерът във Варна, съобщиха от лечебното заведение, пише "Монитор".

Той измерва нивото на HER 2 белтъка в човешкия серум. По неговото ниво онколозите се ориентират дали в млечната жлеза има тумори или не.

HER 2-позитивният рак на млечната жлеза е една от формите на  онкологичното заболяване. Тази форма се характеризира с агресивен туморен растеж и лоша прогноза, които са предизвикани от свръхсинтезиране на специфичен НER 2 белтък в туморните клетки.

Изследването на нивото му има огромно значение за ранното определяне на вида на тумора и предприемането на адекватно лечение. Изследването се прилага в световен мащаб едва от три години, но вече има съществен принос за успешното лечение на карцинома.

Тестът има значение и при проследяването на лечението с медикаменти. Пак нивото на НER 2 белтъка показва дали терапията е успешна, или пациентката се нуждае от друг вид медикамент.

3584 нови случая на заболяването откриват лекарите всяка година у нас, показват данни на Националния раков регистър. В 92,9 на сто болестта е в ранен стадий и в 7,1% - в напреднал. Ракът на гърдата е най-честата локализация - 23% от злокачествените заболявания при жените. Заболеваемостта се увеличава през последните години, като през 1981 г. е била 35 на 100 000 души население, а през 2004 г.- 46,1 на 100 000. Всяка година 1144 пациентки умират от тази диагноза.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини