Учени изследват въздействието на климатичните промени върху амазонски речни делфини

pixabay
share

Екип от биолози, ветеринари и рибари уловиха и изведоха за кратко на сушата амазонски речни делфини от езерото Тефе в Брализия, съобщава БТА. Целта им е да проучат тяхното здравословно състояние, за да се избегнат стотиците смъртни случаи, причинени от тежката суша през миналата година.

Делфините са изведени на брега за кръвни и други изследвания. След като изследователите им поставиха микрочипове, за да могат да ги проследяват чрез сателит, животните са върнати в езерото Тефе.

Рибарите внимаваха много да не наранят възрастен женски делфин по време на улова, като са я държали близо до потомството ѝ. „Тя се отпусна и успяхме да направим нужните тестове. Изглеждаше в добро здравословно състояние“, каза ръководителят на проекта Мириам Мармонтел от Института за устойчиво развитие „Мамирауа“. Учените ѝ взимат проба за биопсия и поставят микрочип на гърба ѝ. Това ще им позволи да проследят нейните движенията, дълбочината, на която плува, и да следят температурата на водата от разстояние.

Мъртви делфини са открити на брега на река Темза в Лондон

Миналата година в езерото бяха открити труповете на повече от 200 речни делфина. Според учените това се дължи на най-продължителната суша, регистрирана в амазонската гора.

Изследователите смятат, че ниските нива на реките по време на сушата са нагряли водата до температури, които са били непоносими за делфините. Освен тях, хиляди риби също са загинали в реките на Амазонка поради липсата на кислород във водата.

Амазонските речни делфини, много от които са с поразително розов цвят, са уникален сладководен вид, който се среща само в реките на Южна Америка. Това е един от малкото останали сладководни видове делфини на планетата. Бавният цикъл на размножаване прави популациите им особено уязвими.

„Проучваме здравословното състояние на делфините преди настъпването на сухия сезон, за да разберем как реагират на горещините“, допълни Мармонтел.

Според нея миналата година са загинали 300 делфина, повечето от които в езерото Тефе. По време на сушата през 2023 г. водата в езерото достига 40,9 градуса по Целзий, което е с над 10 градуса повече от средното за този период на годината. В момента водата е с температура 30 градуса по Целзий, казва Аян Флайшман, изследовател от Института за устойчиво развитие „Мамирауа“.

Според активистите за опазване на околната среда главна причина за смъртта на делфините е изменението на климата. Въпреки това не е ясна ролята на глобалното затопляне и как точно е повлияло на миналогодишната суша по поречието на Амазонка. Експертите смятат, че ситуацията се е влошила от явлението Ел Ниньо. 

Водещи новини

Още новини