Щам на птичия грип убива делфини, тюлени и морски лъвове в Южна Америка

  • 13 март 2024 22:22

  • 1001
  • 1
Щам на птичия грип убива делфини, тюлени и морски лъвове в Южна Америка
© pixabay

Смъртоносният щам H5N1 на птичия грип се разпространява по-агресивно от всякога сред диви птици и морски бозайници, след като пристигна в Южна Америка през 2022 г., съобщава БТА, като цитира осем учени. 

Според тях това увеличава риска от превръщането на заразата в още по-голяма заплаха.

По-непосредствен повод за загриженост обаче са доказателствата, че болестта, която някога до голяма степен беше ограничена до видовете птици, изглежда се разпространява и сред бозайниците. Този щам вече е убил няколко делфина в Чили и Перу, около 50 000 тюлени и морски лъвове по крайбрежието, както и при поне половин милион птици в целия регион.

Смъртоносен щам на птичи грип за първи път достигна континенталната част на Антарктика

За да потвърдят предаването между бозайниците, учените вероятно ще трябва да тестват инфектирани живи животни.

"Почти сигурно е, че това се е случило", казва Ричард Уеби, който е вирусолог в Детската болница "Сейнт Джъд" в Мемфис, щата Тенеси. "Доста е трудно да се обяснят някои от тези големи гнезда на зараза и измиране, без разпространение от бозайник на бозайник".

Щамът е открит при десетки видове птици, включително някои мигриращи, които могат да го разпространят извън региона, обясниха учени пред Ройтерс.

Със засилването на климатичните промени, животните ще бъдат принудени да се придвижват в нови територии, като се смесват помежду си и вероятно ще увеличат възможностите за последващи мутации на вируса.

"Въпрос на време е да откриете първия южноамерикански щам в Северна Америка", казва Алонсо Алфаро - Нунес, вирусолог в Копенхагенския университет.

Нарастващата загриженост накара 35-те страни от Панамериканска здравна организация да свикат регионални здравни експерти и служители на среща тази седмица в Рио де Жанейро, отбелязва Ройтерс.

Групата планира да сформира първата в света регионална комисия за наблюдение и реакция при птичи грип, съобщи за Ройтерс служител на Панамериканската здравна организация. Това не е съобщавано по-рано.

Откакто вирусът беше открит за първи път в Колумбия през октомври 2022 г., са известни два случая при хора от континента - по един в Еквадор и в Чили. Двамата заболели са в резултат на контакт със заразени птици, припомня Ройтерс.

Въпреки че тези пациенти са оцелели, птичият грип H5N1 е смъртоносен за хората при около 60 процента от случаите по света.

Малко вероятно е Световната здравна организация да повиши риска за хората от сегашното "ниско" ниво без доказателства за предаване на инфекцията между или за мутации, адаптирани към човешките рецептори, казват експерти, цитирани от Ройтерс.

Фармацевтични компании вече обявиха, че разработват ваксини за заразата за хора, като имат капацитет да произведат стотици милиони дози в рамките на месеци, използвайки производствените линии за препаратите за сезонен грип.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1001 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.13 | 22:47

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:=====>> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини