Климатичните промени предизвикват смъртоносна топлинна вълна в Мексико и югозападната част на САЩ

Gettyimages
share

Климатичните промени предизвикват смъртоносна топлинна вълна в Мексико, Централна Америка и югозападната част на САЩ, сочи научно изследване, съобщава БТА.

Използването на изкопаеми горива води до 1,4 градуса по Целзий по-висока температура в сравнение с прединдустриалните времена, съобщават от световната научна мрежа World Weather Attribution. 

Вътре е като печка, казва 82-годишната Маргарита Саласар Перес от Веракрус, Мексико. В дома на жената няма климатик. През миналата седмица в пустинята Сонора е измерена температура от 51,9 градуса по Целзий. Това е най-горещият ден в историята на Мексико, твърди метеорологът Шел Уинкли. През нощта е дори по-лошо - климатичните промени водят до повишение на температурите с 1,6 градуса по Целзий, казва Фредерике Ото от колежа "Импириъл" в Лондон. Сега горещата вълна нощно време е 200 пъти по-вероятна от прединдустриалната епоха. Няма прохлада през нощта, твърди Саласар Перес. Според лекарите нощната прохлада е начин хората да оцелеят. Най-малко 125 души са починали от горещата вълна сега според данните на World Weather Attribution. 

Хиляди са евакуирани заради горски пожари в САЩ

Промените, които наблюдаваме през последните 20 години, са много големи, казва Ото. Нейното изследване е установило, че топлинната вълна днес е четири пъти по-вероятна, отколкото през 2000 година. Тогава температурата е била около 0,5 градуса по Целзий по-ниска. "Изглежда като друг свят."

Изследването включва Южна Калифорния, Аризона, Ню Мексико, Тексас, Оклахома, Мексико, Гватемала, Ел Салвадор, Белиз, Хондурас. Фокусирано е върху най-горещите пет последователни дни и пет последователни нощи. За по-голямата част от тези региони това са били дните от 3 до 7 юни, а нощите - от 5-и до 9-и. В някои части обаче горещините са започнали на 26 май, казва Ото. 

Сан Анджело, Тексас, е отчел рекорд от 43,8 градуса по Целзий на 4 юни. Между 2 и 6 юни нощните температури не са спаднали под 26,7 градуса по Целзий. 

Между 1 и 15 юни повече от 1200 дневни температурни рекорда са отчетени само в САЩ, а нощните рекорди са близо 1800.

Научният екип е използвал данни за средната температура в настоящето и миналото. Използвана е техника на симулация за ситуация на планетата без причинени от човека климатични промени. 
Непосредствената причина за горещините е повишено налягане над централната част на Мексико, което блокира охлаждащите бури и облаци. То се премества над югозападната част на САЩ и в момента е над източните щати, смятат учените. 

Тропическата буря Алберто, която започна в сряда, е над северната част на Мексико и южната част на Тексас. Валежите може да причинят наводнения. 

Мексико, както и други региони, са засегнати от суша и недостиг на вода. В страната имаше съобщения за маймуни, падащи мъртви от дърветата заради топлината. 

Горещините изострят съществуващите неравенства. Това е особено видимо през нощта, когато комфортът зависи от финансовата възможност хората да охлаждат домовете си с климатици. 

Водещи новини

Още новини