Ето кои животни са застрашени от изчезване през следващите 10 години

Pixabay
share

Знаем за усилията, които се полагат за съхраняването на редки видове като орангутаните, бенгалският тигър, синият кит, горилите, голямата панда, шимпанзетата.

Ето и някои от най-ярките и изненадващи примери за животни, които има реална опасност да изчезнат завинаги от планетата ни.

Жирафът 

Вероятно за мнозина ще е изненада, че жирафът е застрашен от изчезване. Но поради много фактори, сред които са незаконното ловуване, загубата на естествения им хабитат заради разрастването на земеделските и миньорски площи, това удивително животно много скоро може просто да не съществува.

Славеят 

В последните 40 години броят на славеите във Великобритания е намалял с над 90% според данни на британски орнитолози. За щастие, в България, според данни от 2020 г., броят на славеите е почти 500 000, и поне засега се считат за незастрашени.

Лешоядът 

Снимка: Pixabay

Тенденцията се задълбочава незабелязано. В Кения усилията да се съхранят животински видове като слона и носорога, оставят в сянка намаляването броя на грабливите птици. Основният виновник за тяхното изчезване е бракониерството.

Конят 

Дивите коне също попадат в списъка на застрашени животни през следващото десетилетие. Климатичните промени и появата на нови тежки болести намаляват популацията на някои от видовете коне.

Речният рак 

Според "Еколози в действие" традиционният речен рак е изчезнал от огромен брой реки в края на 70-те години поради замърсяването на речните екосистеми и оомицетите във водата. Поради незаинтересоваността на учените, специалистите и местната администрация, този вид рак най-вероятно скоро няма да съществува.

Колибри 

Едни от най-разкошните птици на Земята са застрашени поради глобалното затопляне, обезлесяването, химикалите в природата и лова.

Делфинът

Основният проблем са хрилните мрежи, в които се оплитат и често загиват. Други заплахи за бозайника са прекомерния риболов и замърсяването на океана.

Торбестите мишки 

Този торбест хищен бозайник беше открит в източна Австралия неотдавна, но вече страда от големите австралийски пожари. Голяма част от основната му храна като насекоми и паяци отсъства в последните години поради високите температури и сушата.

Азиатският слон 

Популацията на този вид слон драстично намалява поради обезлесяването в Южна Азия и бракониерство. Това едва ли ви изненадва, тъй като ловуването му и незаконната продажба на слонски зъби и бивни не са тайна за никого.

Хипопотамите 

Според Международният съюз за защита на природата (ICUN) броят на хипопотамите в света е намалял до 130 000. Отново незаконният лов и загубата на естествен хабитат са причините да намират място в в списъка със застрашени от изчезване животни. 

Морски лъв 

Морските лъвове са подсемейство на ушатите тюленови. Сред тях южноамериканските и калифорнийските видове са най-незастрашени. Сивучът, който се подвизава в Тихия океан и новозеландският морски лъв попадат в рисковата група. За жалост, човекът, който отдавна убива или наранява морските лъвове, е виновникът.

Намаляват популациите на половината от всички животински видове на сушата, установи проучване

Еленът 

Въпреки че Международният съюз за защита на природата поставя елените в категорията "най-малко застрашени", организацията смята, че те са на ръба на оцеляването. Основната причина за това са промените, които човечеството прави в естествената им среда.

Общият брой на застрашени видове надхвърля 7000. В днешно време някои от видовете с риск за оцеляване са толкова застрашени, че могат да бъдат открити единствено в зоологическа градина или резерватите, пише dir.bg.

Изчезването на животински видове се дели на два типа - естествено и с човешка намеса. Докато естественото измиране се случва, когато животните не се приспособяват към променящата се среда около тях като например климатичните промени и новите хищници, човешкото въздействие включва разрушаването на хабитата им, обезлесяването, замърсяване, изтребването и местенето на животни в нови географски ширини. Последните две са именно причините за изчезването на птицата додо.

Водещи новини

Още новини