Река Дунав изчезва: Къде отива водата?

  • 16 март 2023 14:50

  • 32406
  • 6
Река Дунав изчезва: Къде отива водата?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейската речна мрежа е сложна и обширна. Научноизследователската работа показва, че реките Рейн и Дунав имат повече общи черти помежду си, отколкото се смяташе досега, пише Darik Business Review.

Дунав извира близо до град Донауешинген в германската Шварцвалд, докато Рейн извира в швейцарските Алпи. Дунав тече на изток, а Рейн тече на северозапад, минавайки през Швейцария и навлизайки в езерото Констанс от югоизточния край.

Реката излиза от езерото от източния край, тече на юг от Дунав в продължение на около 120 км, докато стигне до швейцарския град Базел, където завива на 90 градуса, за да се насочи на север.

Боденското езеро свързва водите на двете реки. Въпреки че Дунав никога не навлиза в езерото, част от водите й го правят. Как става това? В горното си течение, само на 23-24 километра след извора, Дунав изчезва.

Мястото, където това се случва, е подходящо наречено Donauversickerung (което на немски означава дунавска дупка) и е близо до град Имендинген на надморска височина от около 673 метра. Там речната вода се филтрира през каверните на карстовата система отдолу, преминавайки през тях в южна посока.

Изчезването на Дунав е документирано за първи път през 1874 г. Дунав е "изчезвала" за различни периоди от 29 до 309 дни в годината, като средногодишният брой на дните, в които реката напълно изчезва, е около 155 дни, предимно през летните месеци.

Когато не изчезва напълно, част от водите на Дунав продължават да се просмукват в понора, а останалата част продължава пътя си, пресичайки половин Европа, докато се влее в Черно море в Румъния.

Водата, която "изчезва", тече на юг през множество пукнатини и се появява отново в Аахтопф на надморска височина от около 475 метра. 

Спряха ферибота при Оряхово заради ниските нива на река Дунав

Този извор е източник, който първоначално е считан за термален, но всъщност е "изчезналата" вода от река Дунав, която излиза от карстова кухина. С огромен дебит от 8500 литра в секунда, Аахтопф е главен източник на минерална вода в Германия.

Преди 1877 годин, свързката между понора и извора Аахтопф беше предполагаема, но не можеше да бъде доказана. На 9 октомври същата година геологът Адолф Кноп от Технологичния институт в Карлсруе излива 10 кг органично багрило, 20 тона сол и 1200 кг нефтени шисти в Дунав точно преди понора.

60 часа по-късно вода, оцветена във флуоресцентно зелено и с вкус на катран, извира от извора Аахтопф, като доказва, че това наистина е "изгубената" вода от Дунав.

При Аахтопф водата от Дунав се превръща в нова река, наречена Радолфцелер Аах, която се влива в езерото Констанс. А реката, която излиза от езерото, е не друга, а Рейн.

Това означава, че част от водите на Дунав се смесват с Рейн, което е интересна и забележителна характеристика на голямата европейска хидрографска система.

В бъдеще е възможно горното течение на Дунав да се отклони напълно към Радолфцелер Аах и следователно към Рейн, според експертите.

Това място, наричано Donauversinkung, и сухото корито на реката са известни природни атракции, където посетителите могат да се разхождат между май и септември.

Много семейства прекарват тези месеци, търсейки вкаменелости от юрския период, които са били донесени от течението на реката. Има дори обиколки с гид за тази цел.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
32406 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.03.16 | 15:27

2
Герберастите да кажат
Кръчмаря

2023.03.17 | 00:31

6
Герберастите да ти го сложат
Чичо Бляд

2023.03.16 | 19:42

4
Кокорчо я е изпил
Ха-ха

2023.03.16 | 21:10

5
Да,кокорчо е виновен.Ами и кирчо.
Иванчо

2023.03.16 | 18:01

3
Река Дунав не изчезва а се влива в Черно море ...познах ли?
Във

2023.03.16 | 15:16

1
Джобче на олигарци и банкери.

Добави коментар

Водещи новини