Планинските гори изчезват с бързи темпове

  • 18 март 2023 16:30

  • 1400
  • 0
Планинските гори изчезват с бързи темпове
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Сечта, пожарите и селското стопанство водят до все по-бързото изчезване на планинските гори, съобщава БТА, позовавайки се на международно изследване. 

Планините са дом на 85 % от птиците, бозайниците и земноводните в света, включително и в горите. Затова намаляването им е тревожна загуба за биоразнообразието.  

Според авторите на изследването, публикувано в списание One Earth, през 2000 г. планинските гори са покривали 1,1 млрд. хектара от територията на планетата. Най-малко 78,1 милиона хектара, или 7,1 %, са изчезнали между 2000 г. и 2018 г. по сателитни данни. Това представлява площ, по-голяма от размера на Тексас. 

Ограничават достъпа до Байкушевата мура

Темпът на изчезване на горите се ускорява -  последните загуби са 2,7 пъти по-големи, отколкото в началото на века.

Авторите на този труд предупреждават, че най-засегнатите райони (42 % от общия брой), в които се наблюдава и най-голямо ускорение, са тропическите планински гори, които са дом на много застрашени видове. 

"Загубите в планинските гори на тропиците се увеличават много бързо, повече, отколкото в други региони", казва пред АФП Чжънчжун Цзън, съавтор на изследването. "А биоразнообразието е много богато по тези места, така че въздействието е огромно." 

Надморската височина и стръмните склонове в миналото са ограничавали експлоатацията на тези гори от човека, отбелязват изследователите. Но от началото на века те все по-често са обект на дърводобив и земеделие. 

Дърводобивът е отговорен за 42 % от загубата на планински гори, следван от горските пожари (29 %), сменящото се земеделие (15 %) и постоянното (10 процента). 

Факторите са различни за различните региони. За северните основно е изменението на климата, тъй като температурите се повишават. Разширяването на селското стопанство е най-важният фактор за намаляването на горите в Югоизточна Азия. Преместването на културите се отразява на горите главно в Африка и Южна Америка. 

Според изследването Азия губи най-много планински гори - 39,8 млн. хектара, или малко повече от половината от общо изчезналите. Южна Америка, Африка, Австралия и Европа също отбелязват значителни загуби. 

В някои райони учените са наблюдавали възстановяване на горите, но невинаги от местни видове и най-вече без да се компенсират загубите, добавя Синюе Хъ, също съавтор на изследването. Според нея усилията за опазване на горите трябва да се засилят с повече контрол и регулации. Създаването на защитени зони може да помогне за намаляване на загубите. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини