Политологът доц. Огнян Минчев: Камала Харис показа различно публично лице с компетентност и нападателност

Getty Images, архив
share

Двамата претенденти за Белия дом Доналд Тръмп и Камала Харис се изправиха за първи път един срещу друг в дебат. Вече има намек от щаба на милиардера, че въпреки първоначалния отказ, може да има още един решителен сблъсък между двамата. Възможно ли е американците да изпратят в Белия дом жена? Какви послания отправиха двамата кандидати към избирателите в САЩ? Темата в предаването „Офанзива с Любомир Огнянов” по NOVA News коментира политологът доц. Огнян Минчев.

"Мисля, че може да има жена в Белия дом. Номинацията на Камала Харес бе мотивирана включително и от това -  изборът на жена, която е със смесен азиатско-африкански произход. В много висока степен отговаря на очакванията на цяла прогресистка Америка, именно за тази мултикултурност, за тази динамика, за тази променеща се непрекръснато картина на етническите  и расовите отношения в Съединените щати. И според мен тя защити в този дебат позицията си като жена от такъв произход, която може да води Америка. Тя отговори на очакванията на прогресисткия дял от американските избиратели", подчерта той. 

Доналд Тръмп: Глас за Харис е подкрепа за война с Русия

По думите му Доналд Тръмп се е опирал на "основни жалони на консервативната пропаганда в условия на предизборната кампания в САЩ. "Така че няма какво да се учудваме, че Тръмп използва този тип предупреждения и заплахи. Но по-интересно е, че имаше много съществена разлика между поведението на Камала Харес, публичното ѝ поведение, такова каквото сме свикнали да го виждаме. Тя никога не се е изказвала по-подробно и по-задълбочено по определени конкретни проблеми, поне не и в тези широко разпространени медийни мрежи, които могат да бъдат следени от целия свят. Имаше спекулации за това, че тя трудно може да покрива съществени аспекти от политическия живот. А сега видяхме една Камала Харес, която очевидно показа съвършенно друго лице, публично лице с компетентност и нападателност", категоричен е политологът. 

"Този дебат беше една много сериозна промяна в публичния образ на Камала Харис. Според мен мненията, че тя е победила в този дебат, преди всичко се дължат на тази психологическа изненада, която беше изненада и за самия Тръмп. Той очакваше срещу себе си да види една Камала Харис, която ще се притеснява от това да взема категорични позиции по един или друг въпрос. Камо ли да се опитва да го атакува по начина, по който тя го направи", категоричен е Минчев. 

Водещи новини

Още новини