ФБР: Гражданите на САЩ са загубили рекордни суми от измами с криптовалута през миналата година

Getty Images/Guliver
share

Американците са загубили милиарди долара от измами с криптовалута през 2023 г., пише в доклад на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, съобщава Си Ен Би Си.

Финансовите загуби, "включващи използването на криптовалута, като биткойн, етер или тетър" миналата година възлизат на над 5,6 милиарда долара, пише в доклада на ФБР за измамите с криптовалута за 2023 г. Това е с 45 на сто повече в сравнение с 2022 г.

Броят на докладваните престъпления с криптовалута представлява около 10 на сто от жалбите за финансови измами, получени от ФБР миналата година. Загубите от тези престъпления представляват близо 50 на сто от общата сума, която американците са загубили от финансови схеми.

Инвестиционните измами успяха да измамят американците с 4 милиарда долара, най-голямата загуба по тип крипто престъпления миналата година, според доклада на ФБР.

Поскъпването на биткойна е създало 84 000 нови криптомилионери за година

"През годините широкото популяризиране на криптовалутата като инвестиционен инструмент, съчетано с начин на мислене, свързан със "страх от пропускане" (на възможности за печалба), доведе до възможности за престъпниците да се насочат към потребителите и инвеститорите на дребно", обявява ФБР в своя доклад.

Измамниците често установяват контакт чрез приложения за запознанства или социални медии, за да изградят доверие в продължение на няколко седмици или месеци, преди да предложат инвестиране в криптовалута, казват от ФБР. След като връзката е изградена, те убеждават мишените да използват фалшиви уебсайтове или приложения, за да инвестират парите си, като понякога дори позволяват на жертвите да изтеглят малки суми пари в началото, за да изглеждат легитимни. 

В някои случаи тези жертви след това се насочват към фалшиви фирми, които твърдят, че ще помогнат на жертвата да възстанови загубената криптовалута, според ФБР, отбелязва БТА. 

Водещи новини

Още новини