Байдън иска да наложи 30% данък върху добива на криптовалути

  • 14 март 2024 11:57

  • 243
  • 3
Байдън иска да наложи 30% данък върху добива на криптовалути
© Getty Images, архив

Администрацията на Байдън заема решителна позиция по отношение на екологичната устойчивост и регулирането на дигиталните активи.

Министерството на финансите на САЩ предложи налагането на 30% данък върху потреблението на електроенергия от компаниите, занимаващи се с добив на криптовалути, като част от предложенията за приходи за фискалната 2025 г.

Тази инициатива има за цел да се справи със значителното въздействие върху околната среда, произтичащо от енергоемкия характер на дейностите по добив на криптовалути. Обосновката на предложението на Министерството на финансите на САЩ се крие в признанието, че ескалиращите енергийни нужди на сектора на крипто добива допринасят за влошаване на състоянието на околната среда. Освен това то подчертава загрижеността относно екологичната справедливост и потенциалните смущения за местните комунални услуги и общности.

Според предложението въвеждането на акциз върху потреблението на електроенергия от миньорите на дигитални активи би могло ефективно да ограничи майнинг дейността и да смекчи неблагоприятните ѝ последици за околната среда, пише cryptodnes.bg.

Кои световни лидери са дали големи обещания за подкрепа на крипто сектора?

Съгласно тази предложена данъчна рамка, компаниите от добивния сектор ще бъдат задължени да оповестяват както количеството, така и цената на електроенергията, която потребяват, включително тези, които използват автономни източници на енергия. Данъкът ще се въвежда постепенно в продължение на три години, като ще започне от 10% и ще нарасне до 30% на третата година, считано от 1 януари 2025 г.

Предложението обаче предизвика полемика. Сенатор Синтия Лумис се обяви против него, опасявайки се, че то може да попречи на растежа на индустрията в САЩ. Междувременно Пиер Рошар от Riot Platform предположи, че данъкът има за цел да ограничи Биткойн и да насърчи развитието на дигиталната валута на централната банка (CBDC).

Кристалина Георгиева: CBDC има потенциала да замени парите в брой

Критиците твърдят, че предоставените обосновки са претекст, като истинското намерение е да се потисне Биткойн и да се въведе CBDC. Това предложение следва предишни опити на администрацията на Байдън, като например акциза върху добива на дигиталните активи (Digital Asset Mining Energy – DAME), предложен през май 2023 г., който също беше мотивиран от екологични съображения.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
243 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.03.14 | 17:07

3
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:------>> use.my/man

2024.03.14 | 12:05

2
Ахахаха, що да ти ги плащам, да не си ги емитирал ти? Чарджи СБДСто.

2024.03.14 | 12:03

1
нали не са валути

Добави коментар

Водещи новини