САЩ вероятно ще разположат в Германия ракети Dark Eagle, които са способни да стигнат до Москва

Wikipedia
share

Берлин и Вашингтон се споразумяха, че американски крилати и балистични ракети ще бъдат разположени на германска територия за първи път от Студената война насам. Според анализатори Пентагонът иска да разположи ракети Dark Eagle, способни да достигнат цели дълбоко в руската територия, пише Der Spiegel.

В споразумението, постигнато между САЩ и Германия, много неясно се посочва, че в допълнение към крилатите ракети Tomahawk и ракетите с малък обсег SM-6 се планира разполагането на "хиперзвукови оръжия, които в момента се разработват". Експерти като Улрих Кюн, ръководител на отдела за контрол на въоръженията и изследвания в областта на новите технологии в Института за изследване на мира и политиката на сигурност (IFSH) към Хамбургския университет, обаче са категорични: споменатите хиперзвукови оръжия са балистичните ракети Dark Eagle.

Досега за това оръжие се знае много малко. Новата хиперзвукова система на американците се състои от ракетен двигател (бустер) и специална бойна глава, която се отделя, когато горивото в бустера свърши. Бойната глава остава маневрена докрай и е в състояние да избегне опитите за прехващането ѝ.

Пентагонът отпусна близо 1,2 млрд. долара за производство на ракети AMRAAM, включително и за България

Смята се, че Dark Eagle може да се издигне в екзосферата, която започва на височина от около 400 км, и да се устреми към целта си с над 6000 км/ч - пет пъти по-бързо от звука. "Една хиперзвукова ракета може да лети дори по-бързо", твърди Маркус Шилер, експерт по ракети и преподавател в университета на Бундесвера в Мюнхен, допълва Фокус.

"Двама автори от авторитетния лондонски изследователски център IISS дори смятат, че американските оръжия имат обсег на действие над 3000 км. Изстреляни от Германия, тези ракети биха могли да достигнат цели дълбоко в Русия, включително Москва".

Публикуваната от вестника карта с обозначен на нея обсег на ракетите Dark Eagle обаче показва, че те ще достигнат не само Москва, но и Урал.

Водещи новини

Още новини