„Очаквам с нетърпение да служа на Америка“: Илон Мъск прие поканата на Доналд Тръмп

Getty Images, архив
share

Доналд Тръмп заяви, че ако спечели президентските избори на 5 ноември, ще направи Илон Мъск ръководител на комисията за ефективност на правителството. Това стана ясно от негова реч от 5 септември в Ню Йорк, цитирана от Ройтерс.

Тръмп е обсъждал идеята за създаване на комисия за ефективност в продължение на седмици. В речта си в Ню Йорк той за първи път публично подкрепи идеята. Също така за първи път Тръмп каза, че Мъск се е съгласил да оглави органа.

Тръмп не даде подробности как ще функционира такава комисия, освен че обясни, че тя ще разработи план за премахване на „измамите и неправомерни плащания“ в рамките на шест месеца след сформирането си. 

Тръмп обяви, че Мъск ще оглави бъдещата му комисия за правителствена ефективност, ако стане отново президент

„Ще създам правителствена комисия за ефективност, натоварена да извърши пълен финансов одит, както и такъв на федералното правителство, за да се изготвят драстични реформи. Трябва да го направим. Не можем да продължаваме така. И Илон, понеже не е особено зает, прие да оглави такава работна група“, заяви Доналд Тръмп.

В подкаст от 19 август Мъск коментира, че е разговарял с бившия президент за комисията и би участвал в нея. „Очаквам с нетърпение да служа на Америка, ако се появи такава възможност. Не е необходимо никакво заплащане, никаква титла, никакво признание“, написа изпълнителният директор на „Телса“ в платформата „Х“ на 5 септември.

Политиците и преди са призовавали за създаването на отделни комисии за ефективност. Републиканският президент Роналд Рейгън създава подобен орган по време на мандата си през 1981-1989 г., наречен Комисия „Грейс“.

Водещи новини

Още новини