Тръмп пледира невинен по ревизирано обвинение за изборите в САЩ през 2020 г.

Getty Images/Guliver
share

Доналд Тръмп пледира днес невинен по ревизирано федерално обвинение, в което се твърди, че бившият президент на САЩ се е опитал да анулира загубата си на изборите през 2020 г., предаде Ройтерс.

Адвокатите на Тръмп пледираха от негово име в началото на съдебно заседание във Вашингтон, основната цел на което бе да се определи как делото ще продължи, след като Върховният съд постанови, че бившите президенти имат широкообхватен имунитет от наказателни преследвания.

Тръмп, който е кандидатът за президент на републиканците за изборите на 5 ноември, не присъства на съдебното заседание.

Новият обвинителен акт, който бе внесен в съда през август, включва същите четири обвинения като предишния, но от него са премахнати твърдения, които според Върховния съд не може да останат част от делото, посочва Ройтерс.

Очаква се окръжният съдия Таня Чуткан да разгледа съперничещи си искания от страна на специалния прокурор Джак Смит, които иска да придвижи делото, както и от страна на Тръмп, който се опитва да го забави до след изборите.

Върховният съд постанови, че Чуткан трябва да реши дали другите части от обвинението също трябва да бъдат отхвърлени.

Тръмп заяви пред телевизия "Фокс нюз", че е имал "пълното право" да се намеси в изборите през 2020 г.

Срещу Тръмп са повдигнати четири обвинения, че е използвал фалшиви твърдения за изборни измами, за да подкопае резултатите от изборите и да осуети сертифицирането на поражението си от демократа Джо Байдън.

Делото се проточи с месеци, докато се разглеждаше твърдението на Тръмп, че има имунитет и е почти сигурно, че същинският съдебен процес няма да започне преди изборите, посочва Ройтерс.

Тръмп твърди, че обвинението, както и други съдебни дела срещу него, са политически мотивирани опити да се подкопае президентската му кампания.

Ако Тръмп спечели изборите, се очаква той да нареди на министерството на правосъдието да оттегли обвиненията, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини