Тръмп планира собствена платформа за криптовалути

Getty Images, архив
share

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп обяви днес предстоящото пускане на платформа за криптовалути, представяйки я като алтернатива на големите банки и финансовите институции, предаде Франс прес.

"Американците бяха притискани от големите банки и финансовите елити твърде дълго", написа той в социалната мрежа "Екс" (X) и неговата платформа "Трут сошъл" (Truth Social). "Време е да се съпротивляваме заедно", допълни кандидатът на републиканците за президент.

Какво означава изборна победа на Доналд Тръмп за Биткойн, според ChatGPT?

Доналд Тръмп не предостави подробности относно точното съдържание на проекта, наречен "Непокорните" (The Defiant Ones). Двама от синовете му - Ерик и Доналд-младши, го описаха през последните седмици като "цифрови недвижими имоти".

В "Ню Йорк пост" (New York Post) Ерик Тръмп говори за "обезпечение, до което всеки може да има незабавен достъп". Във финансите обезпечението обикновено се отнася до активи, депозирани в замяна на получаване на заем.

Тъкър Карлсън: Истинският създател на Биткойн е ЦРУ

Резервиран по време на управлението си към криптовалутите, които навремето той дори описа като "измама", Доналд Тръмп в последствие радикално промени позицията си.

Докато присъства на важна индустриална конференция в края на юли в Нешвил, щата Тенеси, Тръмп обеща, че ако бъде преизбран, той ще бъде "президентът, подкрепящ иновациите и биткойн, от който се нуждае Америка".

По този начин бившият президент заема противоположното мнение на администрацията на президента Байдън, подкрепяща регулациите в сектора, предаде БТА.

Документи, публикувани в средата на месеца, показват, че Доналд Тръмп е притежавал криптовалута етер на стойност между 1 и 5 милиона долара. Платформата, обещана от Доналд Тръмп, ще разчита на така нареченото децентрализирано финансиране - механизъм, който вече не изисква минаването през посредник като банка, за да се извършват транзакции с трета страна.

27 години преди Биткойн: кратка история на блокчейн технологията

Децентрализираните финанси (DeFi) се основават на така наречената блокчейн технология, която поддържа теоретично неприкосновен регистър на транзакциите, видим за всеки.

Водещи новини

Още новини