27 години преди Биткойн: кратка история на блокчейн технологията

  • 12 февруари 2024 17:23

  • 1208
  • 2
27 години преди Биткойн: кратка история на блокчейн технологията
© Freepik

През 2009 г. анонимното лице или група, известни като Сатоши Накамото, промени начина, по който възприемаме света и парите, създавайки първата съвременна криптовалута и представяйки пред широкия свят блокчейн архитектурата, която прави възможно съществуването на биткойн и други криптовалути.

Блокчейнът преди биткойн

Биткойнът безспорно е творение на Накамото, но блокчейнът е изобретен в съвсем друго време и на друго място. Едно поколение преди да бъде създадена бялата книга на Накамото, докторант от Калифорнийския университет в Бъркли на име Дейвид Чаум очертава блокчейн база данни в дисертацията си „Компютърни системи, създадени, поддържани и доверени от взаимно подозрителни групи“. Цялото това действие се случва през 1982 г.: 27 години преди Биткойн.

Биткойн не спира да расте, задминавайки компанията на Уорън Бъфет

Децентрализирани бази данни е имало и преди Чаум, но ако някога участвате в игрално шоу и ви попитат кой е изобретил блокчейн, цитирането на Чаум би трябвало да ви донесе наградата. Кога е изобретен блокчейнът? През 1982 г.

Подозрителните мрежи на Чаум не са специално проектирани за поддръжка на цифрови валути, но връзката е очевидна. Като се опира на работата си в областта на блокчейн технологията, през 1989 г. Чаум стартира компания, наречена DigiCash. През 1995 г. компанията въвежда криптовалута, наричана по различен начин digicash, eCash и cyberbucks.

Цифровата валута на DigiCash бе многообещаваща, носейки голяма част от характеристиките на съвременните криптовалути. Компанията подчертаваше анонимността като ключово предимство. Според компанията дори правителството не може да дешифрира криптираните преводи на eCash. Но Чаум не успя да убеди банките да подкрепят проекта, а без интернет инфраструктура, която да поддържа Р2Р транзакции и само борси, проектът се провали. DigiCash обявява фалит през 1998 г.

Историята почти се повтаря

През 2008 г. историята на блокчейн технологията отново излезе на преден план и предизвика интерес, след като в онлайн дискусионни форуми се появи свързана с нея научна статия. Документът беше озаглавен „Биткойн: Р2Р електронна парична система“, а нейн автор бе Сатоши Накамото.

Процес в Лондон опитва да установи кой е създателят на биткойна

Експертите твърдят, че описаният в научния труд на Накамото блокчейн протокол по същество е същият като този на Дейвид Чаум. Единствената съществена разлика е добавянето на консенсусния механизъм на биткойн доказателство за извършена работа, посредством който се валидират блоковете с данни и се копаят монети. Въпреки това повечето хора смятат, че именно Сатоши Накамото е създателя на блокчейн технологията.

През 2008 г. Накамото качва изходния код на блокчейна си в SourceForge, за да могат разработчиците на софтуер от цял свят да допринесат за проекта. Първият съвременен блокчейн беше пуснат на пазара през януари 2009 г. заедно със свързаната с него криптовалута Биткойн.

Bitcoin срещу Ethereum: Кое има по-висок потенциал за растеж?

Първоначално изглежда така, сякаш историята е готова да се повтори и че проектът за биткойн ще има същата злощастна съдба като DigiCash. На един биткойн му бяха необходими повече от две години, за да достигне символичната стойност на един щатски долар. Едва през 2017 г. стойността на Биткойн достигна 1 000 евро за брой. Оттогава насам стойността на монетата запазва характерната си волатилност, като в същото време има тенденция към рязко повишаване.

Изобилие от блокчейн

В продължение на две години биткойн беше единствената действаща блокчейн система и криптовалута в света. През 2011 г. разработчиците пуснаха базирани на блокчейн криптовалути, наречени Litecoin и Namecoin – и двете производни на проекта Биткойн. През 2012 г. последва Peercoin. През следващата година бяха представени пет блокчейн проекта, включително първият мемекоин – Dogecoin.

Мъск отново предизвика еуфория сред общността на Dogecoin

През 2015 г. блокчейнът Ethereum беше представен от екип, който включваше сътрудници на проекта Биткойн. Етериум беше различен от това, което сме свикнали да виждаме. Други блокчейн вериги съществуваха само за поддръжка на конкретни криптовалути. Етериум беше представен като платформа за работа с децентрализирани приложения. Блокчейнът на Етериум съдържа данни и изпълним изходен код, така че служи като основа за хиляди приложения, базирани на блокчейн. Гъвкавостта на блокчейна на Ethereum го прави идеален за хостинг както на NFT (незаменими токени), така и на децентрализирани приложения.

Кой е Виталик Бутерин – хлапето, което стана милиардер?

Днес различните разработчици експериментират с различни варианти на основната архитектура на блокчейн. Основните блокчейн системи се представят добре при леки натоварвания, но имат проблеми с мащабирането, което не им позволява да поддържат пълномащабни приложения. Таксите за транзакциите се покачват, а времето за обработка се удължава от часове до дни. Много от новите блокчейн вериги включват иновативни решения на тези проблеми, пише kriptomat.io. 

Учените продължават да експериментират с механизми за консенсус, координация на паралелни подвериги, частни блокчейн и други технически въпроси. Повечето нови криптовалути се въвеждат в подкрепа на конкретни приложения или индустрии, а не за да служат като заместители с общо предназначение на емитираните от правителството фиатни валути. Много нови блокчейн приложения изобщо нямат нищо общо с криптовалутата. Тези приложения понякога се възползват от модификациите на основната блокчейн архитектура.

Обещания, но и рискове: какво носи срещата между блокчейна и изкуствения интелект?

Дори ако световните правителства успеят по някакъв начин законово да забранят пазара на криптовалути, тези блокчейн вериги ще продължат да изпълняват важни функции в здравеопазването, управлението на самоличността, управлението на веригите за доставки, развлеченията и други области. Блокчейн е тук и ще остане дълго време след нас.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1208 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 10:35

2
❤️ Г­­о­р­е­­щ­­­и­ ­­­м­­о­м­и­­­ч­е­­­т­­­а­­­ ­­­в­и­­ ­­­о­ч­­­а­­к­­­в­а­т ­­­-­ X­­1­8­­­.­­­F­­U­N

2024.02.12 | 20:02

1
Иcкaте ли луд ce.кc за 2-3 часа, силни epekции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ce.кc незaбpавим----> use.my/azalfa

Добави коментар

Водещи новини