САЩ обвиняват ТикТок в нарушаване на законите за защита на децата

Getty Images
share

Приложението за споделяне на видеоклипове ТикТок и китайската му компания майка "БайтДенс" не са успели да спрат децата да се присъединяват към платформата и незаконно са събирали техни лични данни, се казва в съдебен иск, заведен вчера от Министерството на правосъдието на САЩ, предаде ДПА.

Ведомството и Федералната комисия по търговията са подали граждански иск, в който се твърди, че е нарушен Законът за защита на личните данни на децата в интернет. Той забранява на операторите на уебсайтове съзнателно да събират, използват или разкриват лична информация от деца под 13-годишна възраст, освен ако не са получили съгласието на родителите на тези деца. 

Освен това операторите на уебсайтове са задължени да изтриват лична информация, събрана от деца, по искане на техните родители.

"Министерството на правосъдието се ангажира да поддържа възможността на родителите да защитават личния живот на децата си", заяви главният заместник-помощник генерален прокурор Брайън Бойнтън, ръководител на гражданския отдел на Министерството на правосъдието. 

"Тези стъпки са необходими, за да се попречи на обвиняемите, за които това е повторно провинение и които действат в голям мащаб, да събират и използват лична информация на малки деца без каквото и да е съгласие или контрол от страна на родителите."

В свое изявление ТикТок изразява несъгласие с обвиненията, като посочва, че много от тях се отнасят до минали събития и практики, които са фактически неточни или по които са били взети мерки, допълва БТА.

"Гордеем се с усилията си за защита на децата и ще продължим да актуализираме и подобряваме платформата", се казва в изявлението.

Водещи новини

Още новини