Нанси Пелоси подкрепи Камала Харис за президент на САЩ

Getty Images/Guliver
share

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис получи подкрепа от Нанси Пелоси, една от най-опитните и известни фигури в Демократическата партия, да замени американския президент Джо Байдън като кандидата на демократите за изборите през ноември, предаде Ройтерс.

Пелоси, която все още е влиятелна фигура в партията, въпреки че напусна поста на председател на Камарата на представителите през 2022 г., е изиграла водеща роля в това 81-годишният Байдън да бъде убеден да прекрати кампанията си на фона на опасенията относно остротата на ума му и способността му да победи републиканеца Доналд Тръмп или да продължи да служи още четири години.

"С любов и благодарност поздравявам президента Байдън за това, че винаги вярва във възможностите на Америка и дава на хората възможността да се реализират", се казва в изявление на 84-годшината Пелоси. "Трябва да се обединим и да продължим напред, за да победим категорично Доналд Тръмп, и с ентусиазъм да изберем Камала Харис за следващия президент на САЩ", се казва още в изявлението.

На практика всички ярки фигури в Демократическата партия, които бяха смятани за потенциални съперници на Харис, обявиха, че ще я подкрепят, включително губернаторите Гречън Уитмър от Мичиган, Гавин Нюсъм от Калифорния и Анди Бешиър от Кентъки.

Оттеглянето на Байдън бе поредният шокиращ развой в надпреварата за Белия дом след опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп по време на митинг и номинирането на твърдолинейния сенатор Джей Ди Ванс за кандидат за негов вицепрезидент, посочва Ройтерс.

Петдесет и девет годишната Харис засвидетелства уважение към Байдън за службата към страната в първата си публична изява днес, след като той внезапно прекрати предизборната си кампания и изрази подкрепата си за нея.

Байдън подкрепи вицепрезидента Камала Харис да бъде номинирана за кандидат-президент от Демократическата партия

"Наследството на Джо Байдън през последните три години е без аналог в най-новата ни история", заяви Харис на събитие в Белия дом, на което бяха почетени колежански спортисти. "Всеки ден нашият президент Джо Байдън се бори за американския народ и ние сме дълбоко, дълбоко благодарни за неговата служба към нашата нация", добави тя.

Самата Харис засега не е коментирала новия си статут на водещ кандидат на демократите за президент, посочва Ройтерс.

Представители на предизборната кампания на демократите и съюзници вече са провели стотици разговори от името на Харис, призовавайки делегатите на конгреса на Демократическата партия следващия месец да подкрепят номинирането ѝ за президент.

В публикация в "Екс" Харис написа, че по-късно днес ще посети щаба на кампанията на Байдън в Делауеър, който сега ще бъде щаб на кампанията на Харис. Тя заяви, че Байдън, който миналата седмица даде положителен тест за КОВИД-19, се чувства по-добре.

Байдън, който е най-възрастният американски президент в историята, заяви, че ще остане на поста до края на мандата си на 20 януари 2025 година, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини