2/3 от демократите искат Байдън да се оттегли от президентската надпревара

Gettyimages
share

Според ново социологическо проучване почти две трети от демократите смятат, че президентът Джо Байдън трябва да се оттегли от президентската надпревара и да остави партията си да номинира друг кандидат, което силно контрастира с твърденията му след дебата с Доналд Тръмп, че „обикновените демократи“ все още са с него, въпреки че някои „големи фигури“ се обръщат срещу кандидатурата му, съобщава БТА.

Новото проучване на Центъра за изследване на обществените отношения Ей Пи - Ен О Ер Си (AP-NORC), проведено в момент, в който Байдън се опитва да спаси кандидатурата си две седмици след провала на дебата, установи също така, че само трима от всеки десет демократи са изключително или много уверени, че той има умствените способности да изпълнява ефективно функциите си на президент, което е малко по-малко от отчетените 40 процента в проучването на Центъра през февруари.

Резултатите подчертават предизвикателствата, пред които е изправен 81-годишният президент, докато се опитва да заглуши призивите от собствената си партия да напусне надпреварата и се опитва да убеди демократите, че той е най-добрият кандидат, който може да победи Доналд Тръмп. Проучването е проведено основно преди съботния опит за убийство на Тръмп на предизборен митинг в Пенсилвания. Не е ясно дали стрелбата е повлияла на възгледите на хората за Байдън, но малкият брой запитвания в анкетата, проведени след стрелбата, не дава ранни индикации, че перспективите му са се подобрили.

Ники Хейли и Рон Десантис призоваха да се гласува за Тръмп на президентските избори

Междувременно, тъй като вицепрезидентката Камала Харис получава допълнително внимание на фона на разговорите за това дали Байдън трябва да се откаже от поста си, проучването установи, че нейният рейтинг на подкрепа е сходен с неговия, но делът на американците, които имат неблагоприятно мнение за нея, е малко по-нисък.

Проучването предоставя някои доказателства, че чернокожите демократи са сред най-силните поддръжници на Байдън - приблизително половината от чернокожите участници в проучването казват, че той трябва да продължи да се кандидатира, в сравнение с около 3 от 10 бели и латиноамерикански поддръжници на демократите. Като цяло седем от всеки десет американци смятат, че Байдън трябва да се оттегли, като в сравнение с републиканците и независимите, процентът на демократите, които смятат, че той трябва да освободи място за нов кандидат, е по-малък.

„Имам искрени опасения относно способността му да заема този пост“, каза 27-годишният демократ Андрю Холкомб от Денвър. „Честно казано, мисля, че той е твърде стар за тази работа“, допълни той.

Джени Стейпълтън, 50-годишна демократка от Уолс, щата Мисисипи, е на противоположното мнение, като казва, че Байдън е „най-добрият кандидат“ за президент.

Хората не са скептични само по отношение на Байдън, когато преценяват избора си за предстоящия вот.

Около 6 от 10 американци искат Тръмп да се оттегли, но сравнително малко републиканци са на това мнение.

Що се отнася до Байдън, по-младите демократи са особено склонни да искат той да се оттегли - и да кажат, че са недоволни от него. Три четвърти от демократите под 45-годишна възраст искат Байдън да се оттегли, докато при по-възрастните това са около 6 от 10 запитани.

„Просто ми се струва, че тези двамата са тъжен избор“, каза Алекси Мичъл, 35-годишна държавна служителка, която живее в щата Вирджиния. Тя се определя като независим демократ и макар да смята, че Байдън вероятно все още е умствено подходящ за тази работа, тя се притеснява, че спадането на подкрепата през последните няколко седмици го прави слаб кандидат, независимо от това какво ще се случи по-нататък. „Ако той няма контрол над собствената си партия, това е фатален недостатък“, каза тя и добави: „Той ни постави в лоша позиция, в която Тръмп може да спечели“.

Въпреки самоуверената риторика от страна на предизборния щаб на Байдън по отношение на дебата, сблъсъкът само остави президента в по-слаба позиция. Демократите са малко по-склонни да кажат, че сега са недоволни от Байдън като техен кандидат, отколкото преди неговото слабо представяне. Около половината от тях са недоволни, което е ръст в сравнение с 4 от 10 запитани в проучването на Центъра за изследване на обществените отношения Ей Пи - Ен О Ер Си (AP-NORC) от юни.

За разлика от тях, повечето републиканци - около 6 от 10 анкетирани - останаха след дебата много или донякъде удовлетворени от Тръмп като техен кандидат. След опита за убийство на Тръмп са проведени твърде малко запитвания, за да се даде ясна представа дали републиканците или американците като цяло са се сплотили още повече около кандидата републиканец оттогава.

В резултат на всички неотдавнашни политически трусове американците са много по-склонни да смятат, че Тръмп е способен да спечели изборите тази година, отколкото Байдън - с 42 срещу 18 процента. Около една четвърт от американците смятат, че и двамата кандидати са еднакво способни да спечелят.

Водещи новини

Още новини