Наблюдават стотици гърмящи змии в Колорадо

pixabay
share

Уеб камера е инсталирана в Колорадо, в „мега леговище“ на гърмящи змии. Чрез нея всеки може да ги наблюдава онлайн по всяко време, дори и през нощта, съобщава БТА. 

„Мега леговище“ с до 2000 гърмящи змии не е най-добрата гледка за много хора. Но това е богатство за учените и други любители на змиите, чиито наблюдения помагат да се разшири разбирането за тези  влечуги. Мястото се намира в отдалечена частна земя в северната част на Колорадо, което е на склон, пълен със скални пукнатини, където змиите могат да се стоплят и да се скрият от хищници. 

„Това е едно от най-големите леговища за гърмящи змии, за които знаем“, каза Емили Тейлър, професор по биология от Калифорнийския политехнически университет.

След последните случаи на ухапани: Опасни ли са змиите в България?

Изследователите инсталират уеб камерата през май, като използват опита си от подобен проект в Калифорния. „Точното място в Колорадо се пази в тайна, за да се обезкуражат любителите на змии или пък ненавистниците, които може да се гаврят със змиите“, каза Тейлър. 

Високопланинските колорадски гърмящи змии намират убежище в бърлога през зимата и излизат през пролетта за кратък сезон на активност. По това време на годината само бременните женски змии са в бърлогата, докато мъжките и небременните женски се преместват в близката по-ниска част на страната.

Уеб камерата помага на учените да наблюдават поведението на змиите, без да се намесват. В същото време хората, които ги гледат онлайн могат да подскажат на изследователите за събития, които те са пропуснали, или могат да им разкажат за собствените си познания за местната среда. 

Водещи новини

Още новини