Тръмп: Тайван трябва да си плаща за отбраната, защото не носи полза на САЩ

Getty Images
share

Тайван трябва да плаща на САЩ за своята отбрана, тъй като не носи никаква полза на Щатите, заяви кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп.

"Познавам хората много добре, уважавам ги много. Те взеха около 100% от нашия бизнес с чипове. Мисля, че Тайван трябва да ни плати за отбраната", каза Тръмп в интервю за "Блумбърг Бизнесуийк" на 25 юни, но публикувано вчера. "Знаете ли, ние не сме по-различни от една застрахователна компания. Тайван не ни дава нищо", добави Тръмп.

Ти Ес Ем Си (TSMC) е доминиращият производител на съвременни чипове, използвани във всичко - от приложения за изкуствен интелект до смартфони и изтребители, и анализаторите смятат, че всеки конфликт за Тайван би унищожил световната икономика, отбелязва Ройтерс.

Китай притиска Тайван с 66 изтребителя и 7 фрегати

САЩ са най-големият чуждестранен поддръжник и доставчик на оръжие за Тайван, но няма официално споразумение за отбрана. САЩ обаче са задължени по закон да предоставят на Тайван средства за самозащита.

Тайван, който Китай разглежда като своя територия, се оплаква от постоянни китайски военни дейности през последните четири години, тъй като Пекин се опитва да окаже натиск върху демократично управлявания остров, който отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини