Милиардерите Илон Мъск и Кен Грифин дариха по 100 000 долара на жертвите на стрелбата срещу Тръмп

Getty Images
share

Илон Мъск и милиардерът и мениджър на хедж фондове Кен Грифин изглежда са дарили по 100 000 долара на кампания за набиране на средства в сайта gofundme.com, създаден в подкрепа на жертвите и семействата на ранените или убитите при стрелбата на митинг на Доналд Тръмп в събота, при която загина един човек, а няколко, включително самият бивш президент на САЩ, бяха ранени, съобщи сп. "Форбс".

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 71

Кампанията, създадена преди два дни от финансовия директор на кампанията на Тръмп Мередит О'Рурк, вече е набрала 4,7 милиона долара на фона на първоначална цел от един милион долара.

Сред донорите на кампанията са Мъск (100 000 долара), Грифин (100 000 долара), милиардерът и собственик на казина Стив Уин (50 000 долара), губернаторът на Флорида Рик Скот и съпругата му Ан (50 000 долара), консервативната фондация "Наследство" (50 000 долара), президентът на Ю Еф Си Дейна Уайт (50 000 долара), Кид Рок (50 000 долара), бившият кандидат за президентската номинация на републиканците Вивек Рамасуами (30 000 долара), Бен Шапиро (15 000 долара) и други.

На страницата за набиране на средствата се твърди, че тя е била оторизирана от Тръмп и ще подкрепи ранените или убитите при "бруталния и ужасяващ опит за убийство" в събота.

Илон Мъск ще отделя по 45 млн. долара месечно за подкрепа на Тръмп

Грифин нарече опита за убийство на Тръмп "трагичен и тревожен ден в Америка" и осъди политическото насилие, като нарече американците "щастливци, че имат правото да разрешават политическите си различия по мирен начин, като гласуват".

След стрелбата няколко американски милиардери изразиха подкрепата си за бившия президент или се присъединиха към призивите за смекчаване на реториката в кампанията и за осъждане на политическото насилие, посочва "Форбс", цитирано от БТА.

Основателят на "Тесла" (Tesla) Илон Мъск, който е най-богатият човек в света, написа в "Екс": "Напълно подкрепям президента Тръмп и се надявам на бързото му възстановяване". Основателят на "Амазон" (Amazon) Джеф Безос похвали Тръмп за това, че е демонстрирал "благоприличие и смелост под буквален огън", а няколко други милиардери публикуваха изявления, в които осъдиха насилието, включително Марк Кюбан, Тим Кук, Марк Зукърбърг и Марк Бениоф.

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 71

Водещи новини

Още новини