Болдуин е нарушил правилата за оръжия при снимките на филма

getty images
share

Прокурорът по делото за убийството на операторката Халина Хъчинс на снимачната площадка на филма "Ръжда" (Rust) през 2021 г. каза, че Алек Болдуин е нарушил "основни правила" за оръжията, докато неговият адвокат обърна внимание, че актьорът е подведен от експертите по сигурност, които вече бяха осъдени, съобщиха световните осведомителни агенции.

Алек Болдуин бе придружен съпругата му Хилария и брат му Стивън, предава БТА. Той е подсъдим по първото дело в Холивуд за смъртен случай при стрелба на снимачната площадка от три десетилетия. Обвинението до голяма степен е безпрецедентно в историята на САЩ, тъй като се търси отговорност от актьор за стрелба с пистолет по време на снимките.

Съдебните заседатели в Ню Мексико изслушаха аргументите на прокурор Ърлинда Джонсън, че Болдуин е пренебрегнал безопасността по време на снимките на нискобюджетен филм, когато е насочил пистолет към Хъчинс и е натиснал спусъка, докато са подготвяли сцена в църква декор югозападно от Санта Фе.

Хъчинс беше убита, а режисьорът Джоел Соуза беше ранен, когато старинният револвер на Болдуин е изстрелял зареден, а не халосен патрон. На разпита в полицията Болдуин е казал, че пистолетът просто е гръмнал. Първоначално той твърдеше, че не е натиснал спусъка. Тестовете обаче установиха, че пистолетът е бил в изправност и не би могъл да стреля, без да бъде натиснат спусъкът. 

Оръжейничката на филма с Алек Болдуин беше призната за виновна

Адвокатът на Болдуин сега каза, че дори той да е натиснал спусъка, това не е престъпление, а осигуряването на безопасността е било задача на оръжейничката Хана Гутиерес и първия помощник-режисьор Дейв Холс. 

Изслушванията ще продължат около десетина дни. Ако бъде признат за виновен, 66-годишният Болдуин може да получи до 18 месеца затвор.

Оръжейничката Гутиерес, чиято задължения на снимачната площадка са били безопасното боравене с огнестрелни оръжия, беше осъдена за непредумишлено убийство през март заради зареждането на боен патрон.

Водещи новини

Още новини