Държавният дълг на САЩ мина $16 трлн.

share

 Държавния дълг на САЩ надвиши 16 трилиона долара, съобщи Министерство на финансите на страната, предават световни медии. Това се случва за пръв път в американската история.

"Това означава, се казва в съобщението, че всеки жител на страната е задлъжнял с около 50 000 долара", твърди Би Би Си.

Понастоящем пълният размер на държавния дълг е 16,4 трилиона долара, като се очаква тази цифра да набъбне до края на годината.

Междувременно този проблем предизвика широко обществено обсъждане. От това се възползваха най-вече републиканците, които в навечерието на президентските избори през ноември твърдят, че Барак Обама е виновен за покачването му. Те напомнят, че когато той встъпи в длъжност през 2009 г., държавният дълг на САЩ възлизаше на 10,6 трлн. долара. Текущите разходи за военните операции в Ирак и Афганистан и борбата срещу последиците от икономическата и финансова криза струваха обаче доста скъпо на неговото правителство. Освен това Обама даде старт на струваща около 800 млрд. долара стимулираща програма за развитие на икономиката. Според експерти ако се запази сегашната бюджетна динамика, държавният дълг на САЩ ще достигне 17 трлн. долара през юни 2013 г., а със същия темп на харчене следващият праг от 18 трлн. долара ще бъде преминат през март 2014 г.

Водещи новини

Още новини