Барак Обама: Няма да се откажем от ЕвроПРО

share

САЩ няма да се откажат от разработването на европейската система за противоракетна отбрана (ЕвроПРО), предаде РИА Новости.

Барак Обама, който се кандидатира за втори мандат публикува част от предизборната си програма, в която очерта насоките на външната си политика в навечерието на Конгреса на Демократическата партия.  "Президентът работи върху създаването на системата за ПРО в Европа, която ще защити, както Стария континент, така и Америка, от ядрената заплаха, идваща от Иран и други държави. Вярваме, че Вашингтон и Москва ще могат да изгладят противоречията си по този въпрос и да започнат конструктивно сътрудничество. Ние обаче изпратихме ясен сигнал, че ще вървим напред, след като направихме първите крачки в Полша, Румъния и Турция", се казва в документа. Вашингтон подписа споразумение с Варшава, Букурещ и Анкара за разполагане на елементи от системата в трите държави.

Русия и НАТО се разбраха за сътрудничество по проекта ЕвроПРО на срещата в Лисабон през 2010 г., но преговорите влязоха в задънена улица, защото САЩ отказаха да дадат юридически гаранции, че системата не е насочена срещу Русия. В отговор Москва заплаши Калининградска област (най-западната точка на Русия) ракетни комплекси "Искандер" и да предприеме редица други военно-политически мерки.

Обнародването на програмата е насрочено за конгреса на Демократическата партия в Шарлот (щат Северна Каролина). На форума официално ще бъде обявена кандидатурата на сегашния президент Барак Обама и неговия заместник Джон Байдън. Кандидатите на Републиканската партия - Мит Ромни и Пол Райън бяха издигнати миналата седмица.

Водещи новини

Още новини