Лойд Остин: САЩ могат да имат сигурност само ако и Азия има

gettyimages
share

Съединените щати могат да имат сигурност само ако Азия е сигурна, заяви в днес в Сингапур министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Той добави, че Азиатско-тихоокеанският регион остава "приоритет" за Вашингтон, предаде Франс прес.

Остин говори ден след състоялите се разговори с китайския му колега Дун Цзюн, определени като "положителни" от говорител на Пекин.

"Съединените щати могат да имат сигурност само ако и Азия има и затова Съединените щати отдавна поддържат присъствието си в този регион", заяви Остин на "Диалога Шангри Ла" - годишен отбранителен форум, който продължава до утре и се превърна в барометър на китайско-американските отношения през последните години.

Въпреки конфликтите в Европа и Близкия изток, Индо-тихоокеанският регион "остава приоритетен театър на операциите" за Съединените щати, добави той, пише БТА.

Всеки десети републиканец е по-малко вероятно да гласува за Доналд Тръмп след признаването му за виновен от съда

САЩ се стремят да укрепят съюзите и партньорствата си в Азиатско-тихоокеанския регион, особено с Филипините, тъй като се опитват да противодействат на нарастващата военна мощ и влияние на Китай. Форумът, на който присъстваха много представители от областта на отбраната от цял свят, се провежда седмица след големи военни маневри, ръководени от Китай, при които китайски военни кораби и изтребители обкръжиха Тайван, над който Пекин претендира за суверенитет, отбелязва АФП.

Водещи новини

Още новини