Блинкън ще работи с Конгреса на САЩ за отговор на действията на МНС по отношение на Газа

Getty Images/Guliver
share

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън би се радвала да работи с Конгреса за изготвяне на подходящ отговор на искането на прокурора на Международния наказателен съд (МНС) за издаване на заповеди за арест на израелски лидери във връзка с войната в Газа, каза държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2335

На изслушване в сенатската комисия по външни отношения Блинкън определи искането на прокурора като „дълбоко погрешно“ решение, което ще усложни перспективите за постигане на сделка за заложниците и прекратяване на огъня в конфликта на Израел с палестинската групировка „Хамас“.

Прокурорът на МНС Карим Хан заяви вчера, че има основателни причини да смята, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, началникът на отбраната на Израел и трима лидери на „Хамас“ „носят наказателна отговорност" за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Вашингтон остро разкритикува изявлението на Хан и заяви, че съдът не е компетентен по отношение на конфликта в Газа, и изрази загриженост относно процедурата.

Байдън определи като възмутителна поисканата от прокурора на МНС заповед за арест на Нетаняху

Съединените щати не са член на съда, но са подкрепяли предишни съдебни преследвания, включително решението на МНС от миналата година да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин във връзка с войната в Украйна.

„Ще се радваме да работим с Конгреса, с тази комисия, за подходящ отговор" на стъпката на МНС, заяви Блинкън.

Членове на Конгреса от Републиканската партия заплашиха със законодателство за налагане на санкции на МНС, но мярката не може да стане закон без подкрепата на президента Джо Байдън и неговите колеги демократи, които контролират Сената.

През 2020 г. администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп обвини МНС, че нарушава националния суверенитет на САЩ, когато съдът разреши разследване на предполагаеми военни престъпления, извършени в Афганистан, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2335

Водещи новини

Още новини