Камарата на представителите в САЩ ще гласува военната помощ за Украйна, Израел и Тайван

Gettyimages (архив)
share

Контролираната от Републиканската партия Камара на представителите в САЩ ще гласува и се очаква да приеме днес пакет на стойност 95 милиарда щатски долара. Средствата ще бъдат използвани за оказване на помощ в областта на сигурността на Украйна, Израел и Тайван, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Повече от два месеца изминаха, откакто Сенатът, където Демократическата партия има мнозинство, прие подобна мярка. Американските лидери, от президента демократ Джо Байдън до най-високопоставения републиканец в Сената Мич Макконъл, призовават председателя на Камарата Майк Джонсън да вкара законопроекта за гласуване. 

Шефът на ЦРУ Уилям Бърнс: Без военна помощ от САЩ Украйна ще загуби войната още тази година

Джонсън предпочете тази седмица да игнорира заплахите на твърдолинейните членове на партията си, че ще го отстранят, и придвижи напред мярката в дневния ред на долната камара. Тя включва 60,84 милиарда долара за Украйна, която се бори срещу руската инвазия вече над две години.

Необичайният пакет от 4 законопроекта включва още средства за Израел, помощ за сигурността на Тайван и съюзници в Индо-тихоокеанския регион, както и мярка, включваща санкции - забрана за притежаваното от китайска компания мобилно приложение "ТикТок" и потенциално прехвърляне на иззети руски активи на Украйна.

Вчера Камарата на представителите придвижи за гласуване законопроекта с 316 срещу 94 гласа.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Водещи новини

Още новини