Байдън: Ударите по хусите са отговор на атаките им срещу свободното корабоплаване през Червено море

Getty Images
share

Ударите на САЩ и Великобритания срещу позиции на хусите са пряк отговор на техните безпрецедентни атаки срещу свободата на корабоплаването през Червено море, заявиха от Белия дом. Президентът Джо Байдън предупреди, че ще последват допълнителни мерки, ако хусите не прекратят атаките.

В изявлението на американския президент Джо Байдън, публикувано на сайта на Белия дом, се казва още, че атаките на бунтовниците са поставили под заплаха военния персонал на САЩ и техните партньори, цивилните моряци, и са застрашили търговията и свободата на корабоплаването.

"Отговорът на международната общност на тези безразсъдни атаки е единен и решителен. Целенасочените удари по позиции на бунтовниците са ясно послание, че Съединените щати и нашите партньори няма да толерират подобни атаки, и аз няма да се поколебая да насоча допълнителни мерки за защита на нашите хора и свободния поток на международната търговия, ако е необходимо", се казва още в позицията на американския президент. 

Сунак: Ударите на САЩ и Великобритания ще намалят възможностите на хусите в Червено море

Телевизия Си Ен Ен коментира, че въздушните удари на САЩ и Великобритания представляват значителна ескалация на конфликта в Близкия изток – и се случват въпреки продължилите седмици усилия на президента Джо Байдън да предотврати по-широка война. В момента Байдън засилва кампанията си за преизбиране на поста – на фона на яростни критики от страна на републиканците за неговите лидерски умения и външна политика, отбелязва БНР.

Въпреки че ударите срещу хусите не бяха изненада, на фона на повтарящите се предупреждения от страна на САЩ, те се случиха само ден, след като кандидатите за президент на Републиканската партия Рон ДеСантис и Ники Хейли разкритикуваха Байдън, че е твърде бавен в действията си да защити американските сили и активи в Близкия изток, коментира още Си Ен Ен.

Водещи новини

Още новини