Байдън отбеляза Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

  • 26 януари 2024 14:27

  • 643
  • 1
Байдън отбеляза Международния ден в памет на жертвите на Холокоста
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в отбеляза Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, като предупреди, че след нападенията на "Хамас" срещу Израел и усилията да се омаловажи случилото се в този ден се наблюдават тревожни признаци за ръст на антисемитизма, предаде Ройтерс.

През май миналата година Байдън сложи началото на първата национална стратегия на САЩ за противодействие на антисемитизма. Днес американският президент заяви, че напомнянето за Холокоста и "бича на антисемитизма" е по-належащо от всякога след нападението на "Хамас", при което бяха убити около 1200 души - най-кървавата атака в Израел от основаването на еврейската държава през 1948 г.

"След зловещото клане на "Хамас" станахме свидетели на тревожно нарастване на подлия антисемитизъм у дома и в чужбина, който извади на повърхността болезнени белези от хилядолетията на омраза и геноцид срещу еврейския народ. Това е неприемливо", каза Байдън в изявление.

"Не може да си спомняме за всичко, което са преживели евреите, оцелели от Холокоста, и след това да стоим безмълвни, когато евреите отново са обект на нападения и атаки днес", добави той и призова за решителна реакция срещу отричането на Холокоста и "усилията за омаловажаване на ужасите, които "Хамас" извърши на 7 октомври, особено ужасяващото и непростимо използване на изнасилване и сексуално насилие за тероризиране на жертвите".

Нетаняху: Холокостът никога няма да се повтори

Този месец експерти на ООН поискаха да се потърси отговорност за сексуалното насилие, извършено срещу израелски цивилни по време на нападенията на 7 октомври. Има данни за изнасилвания, осакатявания и изстрели в областта на гениталиите. "Хамас" отрича негови бойци да са извършвали такива зверства, отбелязва Ройтерс.

През ноември лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър заяви, че нарастването на антисемитизма от началото на войната между Израел и "Хамас" е изключително тревожно, като застрашава сигурността на евреите по света и бъдещето на Израел, припомня Ройтерс.

Байдън добави, че администрацията му продължава да осъжда и да се бори с антисемитизма, като същевременно работи за освобождаването на останалите заложници, държани от "Хамас", който отвлече около 240 души на 7 октомври. Той призова американците да дадат своя принос в борбата с омразата във всичките ѝ форми. "Нашата обща морална отговорност е да се противопоставим на антисемитизма и подхранваното от омраза насилие у дома и в чужбина и да осъществим обещанието "Никога повече", подчерта Байдън.

Групи за защита на правата на човека съобщават за рязко увеличение на броя на антисемитските, антиарабските и антимюсюлманските инциденти след 7 октомври. През ноември Белият дом заяви, че разработва и национална стратегия за борба с ислямофобията, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
643 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.26 | 15:34

1
Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук----> use.my/zf32

Добави коментар

Водещи новини