Американското правителство отхвърли вето върху забрана за внос на смартчасовници на "Епъл"

gettyimages
share

Администрацията на американския президент Джо Байдън днес отхвърли налагането на вето върху решението на правителствена комисия за забрана на смартчасовници на "Епъл" (Apple) заради жалба на компанията за медицински диагностични технологии "Масимо" (Masimo), предаде Ройтерс, цитирани от БТА. 

В резултат, заповедта, издадена от Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) влиза в сила от днес, блокирайки вноса и продажбите на устройства "Епъл Уоч" (Apple Watch), които използват технология за отчитане на нивото на кислород в кръвта, нарушаваща патентни права. 

Епъл включва пулсов оксиметър сред характеристиките на смартчасовниците си, откакто пусна модела "Серия 6" (Series 6) през 2020 година. 

Търговският представител на САЩ Катрин Тай е решила да не отменя забраната след внимателни консултации и решението става окончателно от днес, посочва комисията в изявление. 

"Епъл" все пак може да обжалва пред апелативния съд. 

Apple представи първото си устройство за "смесена" реалност

Компанията от миналата седмица спря временно продажбите на смартчасовници от моделите "Серия 9" (Series 9) и "Ултра 2" (Ultra 2) на американския пазар. Забраната не обхваща по-евтиния модел Епъл Уоч Ес И (Apple Watch SE), чийто продажби ще продължат. Забраната не засяга и продадените по-рано часовници. 

"Масимо" обвини технологичния гигант, че е наел нейни служители, откраднал е технологията й за пулсов оксиметър и я е вградил в популярните си устройства. 

Водещи новини

Още новини