Милиарди долари загуби Apple само за 2 дни, след като Китай забрани iPhone в администрацията

  • 11 септември 2023 10:47

  • 4513
  • 2
Милиарди долари загуби Apple само за 2 дни, след като Китай забрани iPhone в администрацията
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китай може да е забранил на държавните си служители да използват iPhone - това съобщи преди дни от изданието "Wall Street Journal", позовавайки се на свои източници. Ефектът от новината - макар и непотвърдена официално, излезе скъпо на Apple - компанията загуби милиарди долари само за два дни.

Акциите на технологичния гигант поевтиняват. Борсовата оценка на фирмата спадна с повече от 6%, или с почти 200 млрд. долара.

В сряда "Wall Street Journal" съобщи, че Пекин е наредил на служителите на централните правителствени агенции да не носят iPhone в офиса и да не ги използват за работа. На следващия ден "Bloomberg" потвърди тази информация, като допълни, че забраната може да бъде наложена и на работниците в държавните компании и подкрепяните от правителството агенции.

Шпионски софтуер атакува смартфони на Apple

Към момента няма официален коментар от китайските власти по този въпрос. Китай е третият по големина пазар на технологичния гигант, като на него се падат 18% от общите му приходи през миналата година.

Apple не разкрива продажбите на iPhone по държави, но анализатори от изследователската фирма TechInsights смятат, че през последното тримесечие в азиатската комунистическа държава са продадени повече iPhone-и, отколкото в САЩ. Освен това Apple произвежда по-голямата част от своите смартфони именно в китайски заводи. Ето защо евентуалните действия на китайското правителство срещу технологичния гигант повдигат доста въпроси, пише "Булевард България". 

Загубата на пари и информацията за китайската забрана идва в момент на обтегнати отношения между Вашингтон и Пекин. По-рано тази година САЩ, заедно със своите съюзници Япония и Нидерландия, ограничиха достъпа на Китай до някои технологии за чипове. А Пекин отвърна на удара като ограничи износа на два материала, ключови за полупроводниковата индустрия.

Спането с iPhone е опасно, предупреди Apple

Анализаторите на Bank of America пишат, че потенциалната забрана на iPhone идва на фона на нов флагмански смартфон от висок клас, пуснат от китайския производител Huawei. Във вторник правителството на САЩ заяви, че е започнало проверка на новия смартфон. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Съединените щати се нуждаят от "повече информация за точния му характер и състав", за да определят дали страни са заобиколили американските ограничения за износ на полупроводници, за да създадат новия чип.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4513 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ахахаха

2023.09.11 | 10:56

2
Защо ли го забраняват?

2023.09.11 | 10:52

1
Хахаха,фак ю ябълка

Добави коментар

Водещи новини