Нова заплаха за световната продоволствена сигурност, след като Русия ограничи доставките на зърно от Украйна

Getty Images
share

ООН отправи предупреждение за нова заплаха за световната продоволствена сигурност, след като Русия ограничи броя на корабите, на които е разрешено да товарят украинско зърно от черноморските пристанища, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на говорителя на организацията Стефан Дюжарик.

Агенцията отбелязва, че това става в рамките на кампанията на Русия в опит да принуди Киев да отвори тръбопровод, по който до световните пазари да достигат руските доставки на амоняк, който е ключово важна съставка за производство на торове.

Дюжарик изрази сериозна загриженост, че само 33 кораба са отплавали от украинските пристанища през май, което е наполовина по-малко в сравнение с април. По думите му износът на зърно и други хранителни продукти възлиза едва на 1,3 милиона тона през миналия месец, което е по-малко от половината от количеството през предходния месец.

Лавров: Зърнената сделка няма да работи, ако не се изпълнява споразумението между Русия и ООН

Говорителят на ООН заяви, че Русия е информирала центъра в Истанбул, координиращ пристиганията, отпътуванията и проверките на корабите, участващи в черноморската зърнена инициатива, "за решението си да ограничи регистрациите в пристанище Южни, докато не се изнася амоняк, който в момента не се изнася", допълва БТА.

Водещи новини

Още новини