Камала Харис посети Тенеси, за да подкрепи изгонените вчера от щатската Камара на представителите демократи

Getty Images
share

Вицепрезидентката на Съединените щати Камала Харис посети вчера щата Тенеси, където призова за по-строги закони за огнестрелните оръжия и разкритикува контролираната от републиканците Камара на представителите на щата, която ден по-рано изгони двама чернокожи депутати от Демократическата партия заради ролята им в протест, призоваващ за повече контрол над оръжията след стрелбата в училище в Нашвил, съобщи Асошиейтед прес.

Харис получи бурни аплодисменти и овации, когато заяви пред събралото се множество в традиционно предназначеният за чернокожи университет "Фиск" в Нашвил, че т. нар. "тройка от Тенеси" - отстранените депутати Джъстин Джоунс и Джъстин Пиърсън , както и трети депутат на Демократическата партия Глория Джонсън, която избегна отстраняване с един глас - са били, по думите ѝ, накарани да замлъкнат и са станали обект на натиск заради това, че са се застъпили за живота на учениците.

"Нека разберем, че в основата на проблема е борбата за безопасността на нашите деца", каза Харис. "Вече години наред те се учат да четат и пишат, да се крият в килера и да мълчат, ако в училището им има масова стрелба, а нашите деца, които имат Божията способност да учат и ръководят, ходят на училище със страх", добави тя.

Тя призова за извършването на по-цялостни проверки на миналото на кандидатите за разрешителни за притежание на оръжие, нови закони при установяването на нередности и ограничения за продажба на автоматични оръжия, пише БТА.

САЩ: Русия е извършила престъпления срещу човечеството в Украйна

"Нека не се поддаваме на грешния избор - или подкрепяте Втората поправка (правото за притежание и носене на огнестрелно оръжие в САЩ бел. ред.) или искате разумни закони за безопасност на оръжията", заяви Харис. "Можем и трябва да правим и двете", добави тя.

Харис се срещна на четири очи с Джоунс, Пиърсън и Джонсън, както и с други избрани официални лица и млади хора, застъпващи се за налагането на по-строги закони за контрола на оръжията.

Президентът на САЩ Джо Байдън вчера разкритикува също отстраняването на двамата демократи и нарече тези действия "шокиращи, недемократични и безпрецедентни". "Вместо да обсъждат същността на въпроса (за контрола върху оръжията), тези законодатели от Републиканската партия избраха да накажат, да накарат да замлъкнат и да изгонят надлежно избрани представители на народа на щата Тенеси", заяви Байдън в изявление.

Белият дом съобщи, че вчера Байдън е разговарял с Джоунс, Пиърсън и Джонсън чрез видеоконферентна връзка и им е благодарил за борбата им срещу автоматичните огнестрелни оръжия, както и за това, че отстояват демократичните ценности.

Отстраняването на Джоунс и Пиърс предизвика обвинения в расизъм на фона на оставането на Джонсън, която не е чернокожа, да продължи дейността си в Камарата. Ръководството на Републиканската партия отрече расата на депутатите да е била фактор за изгонването.

Водещи новини

Още новини