Джо Байдън: Владимир Путин извърши жестоко престъпление

Getty
share

Полша е наш надежден съюзник. Това каза президентът на САЩ Джо Байдън по време на реч, произнесена пред Кралския дворец във Варшава.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13468

Гостът също благодари на страната-домакин за гостоприемството.

"Преди почти една година руският президент Владимир Путин извърши жестоко престъпление, като нападна Украйна. Той наруши всички норми, върху които в продължение на 75 години се крепеше световният мир", добави американският държавен глава.

"Преди почти една година светът трепереше дали Киев няма да падне. Вчера бях там и мога да кажа – Киев е свободен, защото Украйна е силна", каза още Джо Байдън.

В същото време той предупреди: Украйна я очакват тежки дни, но тя ще премине и през това изпитание.

"Демократичният свят се обедини и отговори на агресията, каза още той. НАТО стана по-единна и по-силна", добави президентът на САЩ.

"Ние отбраняваме не само Украйна, ние отбраняваме демокрацията", продължи Джо Байдън.

Президентът на САЩ също изрази подкрепата си за опозицията в Русия и Беларус. "Аз се гордея да бъда редом с тези хора, които обичат свободата", каза той.

"Ние не можем да удовлетворим апетитите на автократите. Ние трябва да се противопоставяме по най-решителен начин на желанията на тези лидери", добави той.

"Русия никога няма да победи Украйна", категоричен бе американският президент.

"Президентът на САЩ се спря и върху думите Владимир Путин за някакви планове на САЩ и европейски страни да унищожат Русия. Искам да се обърна към гражданите на Руската федерация: САЩ и европейските страни не искат да унищожат Русия. Ние не планираме нападение срещу вашата страна, както каза днес Путин. Ние искаме мир. Ние не сме ваши врагове", добави Джо Байдън.

Владимир Путин преустанови участието на Русия в договор със САЩ, предвиждащ намаляване на ядрени оръжия

Стопанинът на Белия дом пристигна в Полша вчера след визита в Киев. Днес той се срещна с полския си колега Анджей Дуда.

Кралският дворец е построен е през 1598 - 1618 г. за полския крал и велик литовски княз Сигизмунд III Ваза. В момента комплексът  функционира като музей.

Полският президент: САЩ могат да пазят световния ред

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13468

Водещи новини

Още новини