Министърът на външните работи на Турция заминава за Вашингтон

Getty Images
share

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заминава днес на посещение във Вашингтон, по време на което ще се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По време на визитата на Чавушоглу във Вашингтон Турция и САЩ ще се стремят да изгладят поредица от разногласия помежду си в качеството си на съюзници от НАТО, но очакванията, че по-деликатните въпроси може да бъдат решени, са ниски, отбелязва агенцията.

Срещата на Чавушоглу с Блинкън е рядък случай на посещение от страна на висш турски представител, след като администрацията на американския президент Джо Байдън се дистанцира от Турция заради все по-авторитарната насока и политика на президента Реджеп Тайип Ердоган, ограничаващи правата и свободите, коментира АП.

Разположена на между Изтока и Запада, Турция остава от стратегическа важност за Вашингтон. През 2022 г. турското правителство помогна за постигането на изключително важно споразумение между Русия и Украйна, което позволи милиони тонове украинско зърно да бъдат транспортирани до световните пазари, предотвратявайки продоволствена криза по време на войната.

Турция и САЩ, които са съюзници в НАТО обаче често се оказват в противоречие по редица въпроси, като най-големите спорове са съсредоточени около купуването на руски зенитно-ракетни системи от Турция и американската подкрепа за кюрдските бойци в Сирия.

Тази седмица турският министър на външните работи заяви, че очаква решението във връзка с продажбата на Турция на самолети Ф-16 да мине безпроблемно през Конгреса на САЩ.

Американското правителство иска да продаде изтребители F-16 на Турция

„Постигнахме споразумение с администрацията (на Байдън) и е важно, че администрацията подчерта, че споразумението е важно не само за Турция, но и за НАТО“, каза Чавушоглу пред журналисти и допълни, че ако администрацията стои твърдо „тогава няма да има проблем“.

Очаква се във фокуса на разговорите на външния министър на Турция с американския му колега освен темата за Ф-16, да бъдат американската подкрепа за кюрдски формирования, смятани от Анкара за терористи, и присъствието в САЩ на членове на групировката ФЕТО (която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.) , както и стъпките за нормализиране на отношенията между Турция и Сирия, съобщиха по-рано тази седмица турски медии.

Водещи новини

Още новини