Националистическият съюзник на Ердоган: Турция може и без НАТО

  • 24 януари 2023 14:24

  • 1347
  • 0
Националистическият съюзник на Ердоган: Турция може и без НАТО
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Турция може и без НАТО, заяви турският националистически лидер Девлет Бахчели, съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава електронното издание на турския в. "Миллиет", цитирано от БТА.

По думите на Бахчели има настроения за изключване на Турция от военния алианс, като е възможно резервираното отношение на Анкара към присъединяването на Швеция и Финландия да се използва в тази посока.

Според него подобни варианти са фашистки, расистки, ислямофобски и антидемократични.

Реджеп Ердоган: Швеция да не очаква подкрепа от Турция за членство в НАТО

"Всъщност целта е не само Турция, но и целият ислямски свят. В известен смисъл целта е да се засили поляризацията на цивилизациите", каза той. "Ако има такива, които искат да започнат дискусия по въпроса за членството на Турция в НАТО, нека го направят. Ние нито сме се родили в НАТО, нито, слава Богу, ще умрем без НАТО", каза той.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Присъединяването към алианса изисква единодушната подкрепа на всички настоящи членове на НАТО, включително Турция. За да преодолеят турските възражения, двете скандинавски страни подписаха меморандум, с който се ангажираха с конкретни стъпки за борба с групировки, смятани от Турция за терористични. 

Константин Тодоров
1347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини